Under torsdagen och fredagen den 3 och 4 januari hölls det förhandlingar i Jönköpings tingsrätt. En man från Halland står åtalad för att ha utdelat tre knivhugg mot en ung invandrare, hemmahörande i Jönköping, i ett bråk som uppstod utanför Willys  i slutet av november. Nordfront var på plats under rättegången.

Jönköping_1

Inför rättegången har massmedia på förhand dömt den misstänkte 18-åringen och utmålat handlingen som helt oprovocerad och rasistisk. Man har rapporterat ensidigt och utelämnat detaljer som exempelvis att den misstänkte först blivit misshandlad och att det gäng som målsägaren tillhör varit många fler än den tilltalade och dennes kamrat. Vid vårt besök i Jönköpings tingsrätt blev det ganska snart tydligt att det fanns stora brister i målsägandens redovisning av händelseförloppet.

Målsäganden, en 15-åring, menar att han och hans kompisar satt på en bänk inne på Österängens köpcenter då den åtalade går förbi tillsammans med en kamrat. Målsäganden förklarar då, enligt honom själv, i all välmening, att de båda går åt fel håll, Han ska då ha fått till svar: ”håll käften jävla blatte”. Målsäganden förklarar att han blir frustrerad och går fram till den åtalade och ställer sig ca 30cm från hans ansikte och frågar vad han vill. Vittnen bekräftar att målsäganden skall ha sagt ”passa dig”. En slagväxling utbryter och tumultet förflyttas ut på torget. Historien som han återger i rätten skiljer sig på många avgörande punkter från det han tidigare sagt i polisförhör. Att målsäganden i polisförhör uppgett att han delat ut flera slag och att han hållit fast den åtalade, som försökte fly platsen, har han inget minne av i rätten. Han menar helt enkelt att han aldrig har sagt så. Att förhöret är godkänt och uppläst skyller han på den den tunga medicin som han fått på sjukhuset.

Slagväxlingen fortsätter ute på torget och målsäganden skall då ha tagit tag i den tilltalade för att lugna ner honom, eftersom han inte vill bråka. Från ingenstans ska då den åtalade ha dragit kniv mot målsäganden och utdelat tre knivhugg med punkterad lunga som följd. Även här skiljer sig historien från det som han tidigare uppgett i polisförhören. Till polisen har målsäganden berättat att han svingat 15 – 20 knytnävsslag, något som i rätten ändras till sju eller åtta slag. Målsäganden har i polisförhör förklarat att han tryckt ned den åtalade i ett buskage och där misshandlat honom och att det var då som han blev knivstucken. I rätten hävdar han bestämt att den åtalade stod upp hela tiden.

Målsäganden har innan han förflyttat sig ut till torget dessutom tagit av sig sin jacka eftersom han ”visste att det skulle bli bråk”. Uppgifterna om att han tagit av sig jackan styrks av vittnen, som är barndomsvänner till målsäganden. Ett vittne förklarar att ”det är så det normalt händer”.

Ett annat vittne, även han nära vän till målsäganden, målar upp en bild av händelseförloppet som känns väldigt krystad. Det är tydligt att historien både är tillrättalagd och kryddad. Vittnet är en av dem som ingick i det gäng som satt inne i köpcentret när den åtalade och hans kamrat gick förbi. Han berättar i rätten om en stor jaktkniv och att de blev väldigt rädda när bråket uppstod. De skall ha befunnit sig på torget för att hjälpa sin kamrat då den åtalade ska ha skrikit: ”Kom så skall jag hugga er också” samt ”Nu är det din tur”. Han förklarar att den åtalade var väldigt målinriktad. På frågan om varför målsäganden tog av sig sin jacka svarar han undvikande. Han vet inte om det kan ha berott på att målsäganden själv kanske ville bråka.

18-åringens uppgifter
När den misstänkte 18-åringen berättar vad som hänt målas en annan bild av händelseförloppet upp. Nämligen den att det är han som varit under angrepp och inte tvärtom. Inne i köpcentret skall främlingarna ha uppträtt hotfullt och kommit med kränkande tillmälen. Den åtalade och hans kamrat gör ingen större sak av detta utan fortsätter mot utgången. Målsäganden har då kommit fram till den åtalade och ställt sig ansikte mot ansikte för att provocera fram ett slagsmål. Strax innan har han lämnat över sin jacka till de övriga i gänget. Den åtalade knuffar undan målsäganden och fortsätter ut ur köpcentret. När han och hans kamrat kommit en bit ut på torget uppmärksammar hans kamrat honom på att att de är förföljda och den åtalade hinner knappt vända sig om innan han får en hård spark som träffar revbenen. En slagväxling uppstår vilket resulterar i att den något större målsäganden får ner den åtalade på marken. Han sätter sig över honom och måttar flera slag mot ansiktet samtidigt som han letar efter något i fickan. Den åtalade kan inte tolka det på annat sätt än att målsäganden letar efter en kniv, varpå han själv skriker ”Jag har också kniv” för att varna honom. Då detta uttalande inte hindrat målsäganden från att fortsätta angreppet känner sig den åtalade, med fruktan för sitt eget liv, tvingad att dra sin egen kniv för att försvara sig. Då det första sticket inte har någon verkan sticker han igen tills dess att han kommer loss. Samtidigt som detta utspelar sig jagar målsägandens kompisar den åtalades kamrat på torget.

När 18-åringen kommit loss springer han från platsen, jagad av målsägandens kompisar. De skriker flera gånger efter honom att han skall gå ner på knä, vilket han tolkar som att de tänker skjuta honom. Han har nu sällskap av sin egen kamrat och han uppmanar honom att ringa polisen. Den åtalade och hans kamrat får instruktioner av polisen att ta sig tillbaka till köpcentret, vilket de också gör. Detta fall kan inte betecknas som något annat än nödvärn.

Hot mot den tilltalades familj
Åklagaren menar att den åtalade har kriminella värderingar, eftersom han bär kniv. Den åtalade förklarar att han har många fiender och anser sig behöva en kniv. Scenariot som beskrivs ovan visar också att han hade nytta av sin kniv. Hade han inte haft den hade han kanske inte varit vid livet idag. Åklagaren gjorde också likhetstecken mellan en nationalsocialistisk världsåskådning och kriminella värderingar.

Enligt uppgifter till Nordfront är målsäganden medlem i ett lokalt gäng, Österängen Boyz, förkortat Ö-Boyz. Ö-Boyz startade i samband med att den åtalade blev häktad ett konto på Twitter där det riktades hot mot den åtalade och hans familjemedlemmar. Flera kamrater till 18-åringen har blivit hotade på olika forum och i sociala medier. Under pauserna kunde Nordfronts utsända höra hur målsägandens vänner ropade ”Ö-Boyz, Ö-Boyz, Ö-Boyz”.

18-åringen medlem i Motståndsrörelsen
Den åtalade är medlem i Svenska motståndsrörelsen och under de två rättegångsdagarna kom många organisationskamrater för att visa solidaritet och sitt stöd. Den åtalade, som suttit häktad sedan slutet av november, släpptes efter dagens förhandlingar på fri fot. Ett visst stök uppstod i rättssalen då målsägandens vänner skulle ”klippa den där rassen utanför häktet”. Några av dem gjorde dessutom obscena gester och yttrade könsord riktade mot den åtalades mor. Motståndsrörelsens aktivister på plats kunde dock utan ansträngningar bege sig mot häktet för att där möta upp sin frigivna kamrat.


  • Publicerad:
    2013-01-04 23:07