Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Rättegång mot högt uppsatt SD-politruk efter utsvävningar med ung iranska

Av Redaktionen, 2020-02-11
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Idag inleddes rättegången mot den tidigare riksdagsmannen Stefan Jakobsson (SD), som efter ett stort antal taxiresor, restaurangbesök och hotellövernattningar med en ung iranska på riksdagens nota står åtalad för 39 fall av bedrägeri.

Stefan Jakobsson (SD) bjöd Ghazal-Saberian (SD) på alltifrån restaurangbesök och taxiresor till hotellövernattningar – allt på riksdagens nota. Nu åtalas han för 39 fall av bedrägeri. Foto: Riksdagen/Facebook.

Det var strax innan valet i september 2018 som Aftonbladet avslöjade att riksdagsledamoten Stefan Jakobsson (SD) [ej att förväxla med Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för Svenskarnas parti. reds. anm.] lät skattebetalarna stå för privata resor till vänner, fester, nattklubbar samt restaurangbesök och hotellövernattningar med en ung iransk kvinna vid namn Ghazal Saberian. Avslöjandet ledde till att SD:s partiledare Jimmie Åkesson beordrade Jakobsson att dra tillbaka sin riksdagskandidatur, något som han också gjorde med bara dagar kvar till valet.

Jakobsson fick dock stanna kvar som ledamot i SD:s partiledning och medlemsutskott och kom senare även att anställas som tjänsteman på partiets riksdagskansli.

Efter Aftonbladets avslöjande kom Jakobsson att åtalas för 39 punkter av bedrägeri och under tisdagen inleddes rättegången mot SD-toppen vid Eskilstuna tingsrätt.

En stor del av de utgifter som han låtit riksdagen betala för har alltså skett i sällskap med Ghazal Saberian, som har pekats ut som hans älskarinna. Jakobsson har i polisförhör hävdat att han besökte restauranger och övernattade med henne på diverse hotell – bland annat på Alla hjärtans dag – för att skola in henne som SD-politiker. Han förnekar också att han haft någon typ av sexuell eller romantisk relation med den unga iranskan.

Saberian har dock vittnat mot Jakobsson och bekräftat att hon under tiden var hans älskarinna och att Jakobsson till och med lovat att lämna sin fru för henne – ett löfte som han dock aldrig uppfyllde.

”Partiprat” för två på massagesalonger och herrgårdar
En av åtalspunkterna gäller en taxiresa sent en lördagskväll till en massagesalong.

— Ja, det är ju ett massageställe. Då hade han bokat dubbel-par massage, till oss. Då hade vi varit och fått massage och sen åkte vi hem till mig, säger Saberian i polisförhör.

På fråga om det var ”partiprat” under massagen svarar hon kort ”nej”.

Vid ett annat tillfälle tog han in på en herrgård i Sigtuna med iranskan och fakturerade det till riksdagen som ”partiarrangemang”. Men under den första rättegångsdagen kom Jakobsson med en ny version, nämligen att han åkte dit för att se ifall lokalen skulle duga till framtida partiarrangemang.

— De två tillfällen när jag var i Krusenberg och Sigtuna så jag var helt enkelt och tittade på de anläggningarna för att se om de var lämpliga.

Om alla taxiresor som fakturerades har Saberian berättat att Jakobsson alltid deklarerade högt att riksdagen skulle stå för notan.

— Ja, det sa han alltid i bilen också, till föraren, och var väldigt noga med att poängtera det till föraren ”det här skall faktureras till riksdagen”. Jag tror att han ville visa sig viktig och märkvärdig, inför mig.

Jakobsson nekar dock till brott på samtliga åtalspunkter. Att riksdagen och i längden skattebetalarna ska betala för hans extravaganta livsstil har han också en motivering till.

— Jag vet inte hur man ska uttrycka sig för att det inte ska låta fullständigt fel. Men man måste smörja kråset ibland för att det ska hända någonting. Att vi ska kunna gå vidare i en etablering.

Tidigare SD-veteranerna: ”Jakobsson ville nå toppen”
I det senaste avsnittet av podden ”Lögnarnas tempel” diskuterar SD- och riksdagsveteranerna Christoffer Dulny och Pavel Gamov mer ingående turerna kring Stefan Jakobsson. Han beskrivs av Dulny och Gamov som en ambitiös karriärpolitiker med starka sociala förmågor som innan korruptionsavslöjandet manövrerade ut många konkurrenter inom partiet och hade siktet inställt på att bli Jimmie Åkessons efterträdare.

Dulny och Gamov kan varken bekräfta eller dementera att den unga iranskan verkligen var Jakobssons älskarinna, men påpekar att hon redan innan Aftonbladets granskning loggades för flera nattliga besök hos Jakobsson i riksdagen, något som Nordfront också rapporterade om.

— På riksdagen är det så att allting loggas i olika loggor, så där kan man se när en man har tagit emot en gäst för den personen skrivs i med namn. Så dessa rykten florerade långt innan ”exposade” Jakobsson, säger Gamov.

Ghazal Saberian nattliga besök hos Jakobsson loggades av riksdagen. Klicka för förstoring.

Vidare spekulerar man att Jakobsson är kvar som tjänsteman inom partiet, trots skandalerna, dels för att ekonomisk brottslighet inte anses som lika allvarligt som tankebrottslighet inom SD och dels för att han har hållhakar på andra högt uppsatta sverigedemokrater.

Källor:
VP-special: Lögnarnas tempel – pilotavsnitt #2 med Chris & PG
Stefan Jakobsson (SD) drar tillbaka sin kandidatur
SD-profilen avslöjades i rätten – lämnade felaktiga uppgifter
SD-profil i rätten – för 39 bedrägerier mot riksdagen


  • Publicerad:
    2020-02-11 22:11