INRIKES Rättegången mot bröderna Peyman och Payam Kia inleddes under fredagen vid Stockholms tingsrätt. Bröderna misstänks ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning under 10 års tid.

För ungefär ett år sedan häktades iraniern Peyman Kia, som då arbetade som chef på Livsmedelsverket, misstänkt för spioneri mot Sverige. Iraniern Kia har tidigare arbetat på både Säpo och den militära underrättelsetjänsten Must och rekryterades för över tio år sedan som ett led i ett aspirantprogram där Säpo ville utöka sin personalstyrka med personer från ”olika bakgrunder” för att berika spionmyndigheten med ”mångfald”.

Strax efter detta greps även Peyman Kias broder Payam Kia, som misstänks ha bistått sin bror genom att sköta kontakterna med den ryska underrättelsetjänsten. Peyman misstänks å sin sida att ha inhämtat hemligstämplat material från sina arbetsplatser, sålt dem till en rysk underrättelseofficer via brodern och bland annat mottagit dollar och guld som betalning.

Förundersökningen är full av censur och rättegången hålls bakom lykta dörrar. Men det som framgått är att Säpo har hittat fotografier av dokument i Peyman Kias dator – dokument som åklagaren hävdar att han inte haft behörighet att läsa ens när han var anställd av Säpo och Must.

Hos Payam Kia ska man bland annat ha hittat en dold kamera, och i samband med att Peyman greps kunde Säpo-agenter medan de spanade på brodern Payam se hur denne kastade en förstörd hårddisk i en sopkorg i Uppsala.

I Payams datorer och telefon har man också hittar anteckningar om pengaväxlingar, GRU och annat suspekt, bland annat med kritik mot storebroderns barnuppfostran.

Båda bröderna förnekar brott och om de döms för grovt spionage kan de få upp till livstids fängelse.