Dagens datum 22 augusti: Denna dag år 1920 föddes den svenskamerikanske författaren Ray Bradbury, mest känd för sin samhällskritiska och dystopiska roman Fahrenheit 451.

RayBradbury

Ray Bradbury föddes i Waukegan, Illinois. Han hade en far av engelsk härkomst, Leonard Bradbury, och en svensk mor, Esther Moberg från Dalarna. Bradbury var en författare inom science fiction, fantasy och skräck. Han blev ett namn för en större publik genom Invasion på Mars, men det är för storsäljaren Fahrenheit 451 (som sålts i över tio miljoner exemplar) han skulle bli mest känd. Den dystopiska framtidsromanen Fahrenheit 451 skrevs 1953 men är idag mer aktuell än någonsin.

Ray Bradbury började skriva sina berättelser redan vid 11 års ålder och inspirerades i sin ungdom av författare som Edgar Allan Poe och Jules Verne. Han identifierade sig med Verne och uttalade senare i en intervju: ”Han [Verne] anser att människan hamnat i en konstig situation i en väldigt konstig värld, och han tror att vi kan triumfera genom att uppträda moraliskt.”

Bradbury fick sitt stora genombrott 1950 med novellsamlingen Invasion på Mars och året därefter Den illustrerade mannen. Båda dessa verk tillhör science fiction-genren, men Bradbury skulle även komma att skriva skräck, fantasy, detektivromaner, teaterpjäser och poesi. Han skrev även manus för flera filmer, däribland Moby Dick av John Huston, och teve, bland annat för serien The Twilight Zone. Bradbury författade under sitt liv 27 romaner och 600 noveller av vilka många blev novellsamlingar. Då han skrev såväl skräck som humor och inom vitt skiljda områden kom han att beteckna sig som ”hybridförfattare”. 2009 berättade Bradbury enligt nyhetsbyrån AP: ”Jag har alltid varit en hybridförfattare. Jag är kär i film, och jag älskar teatern, och älskar bibliotek.”

Fahrenheit 451
Mest känd är Ray Bradbury för Fahrenheit 451 som räknas som en av litteraturhistoriens klassiker. Boktiteln syftar på den temperatur där papper självantänds och handlar om ett totalitärt framtidssamhälle där litteratur i tryckt form är förbjuden. Istället har man ersatt böckerna med stora teveskärmar som är helt under systemets kontroll. Teven visar enbart ytlig underhållning och håller därmed människorna på plats och får dem att acceptera sin egna slavtillvaro. Böcker är olagliga eftersom de påstås utgöra källan till disharmoni och olycka och tvingar folk att tänka självständigt.

fahrenheit-451Huvudrollsinnehavaren i boken är Guy Montag som i en amerikansk framtidsstad är anställd av systemet som ”brandman”, vilket i boken innebär att hans yrke är att bränna böcker. Montag hade varit en brandman i tio års tid och hade aldrig ifrågasatt arbetet med att bränna böcker innan han träffade en ung kvinna, Clarisse McClellan, som berättade om en förfluten tid. Clarisse framstår i Guys ögon som underlig eftersom hon älskar naturen, tänker självständigt och funderar över livets alla frågor. Hon är raka motsatsen till Guy Montags fru som behöver teveunderhållning att tänka åt henne och sömnpiller för att hjälpa henne att sova. I det dolda börjar Guy Montag bryta sig loss från systemet.

Fahrenheit 451, som gavs ut 1953, påminner en hel del om George Orwells 1984 (från 1948). De utgjorde båda en kritisk röst i den tidens tevedebatt om farorna med att låta den nya teveteknologin hamna i fel händer. En person som starkt inspirerades av boken var den nu avlidne William Pierce som i sitt radiotal Time to Water the Tree of Liberty beskriver hur vi lever i det samhälle som Ray Bradbury varnade för. Pierce säger bland annat:

År 1951 befann sig vår frihet i betydligt mindre omedelbar fara än den gör nu, men Bradbury såg de illavarslande trenderna till och med på den tiden, och han skrev om en framtid i vilken böcker blivit olagliga eftersom många av dem innehöll fakta och föreställningar som gjorde folk upprörda, fakta och föreställningar som fick folk att bekymra sig och tänka, fakta och föreställningar som gjorde folk illa till mods. Så regeringen olagligförklarade alla böcker, och folk fick all sin information och underhållning från TV, varför ingen kände sig illa till mods. Grupper av tankepoliser for runt i städerna i lastbilar som var väldigt lika brandbilar och letade efter undangömda böcker. Närhelst de hittade några dränktes böckerna i fotogen och brändes på fläcken, och böckernas ägare arresterades.

Filmer
Fahrenheit 451 blev 1966 till en film med samma namn regisserad av François Truffaut. En intressant detalj i filmen är när Guy Montags överordnade förklarar systemets doktrin och använder Mein Kampf som argument för att böcker ska brännas. När han håller upp Mein kampf säger han: ”If you are going to burn some books…you have to burn all the books!”

Fahrenheit 451 har också inspirerat andra filmer, däribland Equilibrium från 2002 med Christian Bale i huvudrollen. Bale spelar i filmen John Preston, den bäste inom den brottsbekämpande elitstyrkan Tetragrammaton, med uppgiften att bränna sådant som får människor att känna – böcker, konst och musik – eftersom känslor leder till krig och olycka.

Också här finns intressanta paralleller, även om viss symbolik, möjligen inplanterat i avsikt att inte stöta sig för mycket med Hollywood, kan anses vara ”fascistisk”. Filmen porträtterar dock ett demokratiskt samhälle i sin extremaste form där människors natur bekämpas och egalitäritet och likformighet prisas. I filmen härskar Libria och ett av de skräckexempel som detta totalitära system lyfter fram är det forna Tredje riket. Det första steget mot systemets känslobrottslagar var också, antyds i filmen, att man stiftande lagarna om ”hatbrott”.

Ur Equilibrium. ”Fader” kommunicerar med medborgarna via teveskärmar i allas hem. Här säger han: ”The later 20th Century saw the fortuitous and simultaneous rise of two synergistic political and psychological sciences. The first, the revolutionary precept of the hate crime…”

Ur Equilibrium. ”Fader” kommunicerar med medborgarna via teveskärmar i allas hem. Här säger han: ”The later 20th Century saw the fortuitous and simultaneous rise of two synergistic political and psychological sciences. The first, the revolutionary precept of the hate crime…”

Ray Bradbury avled förra året efter en lång tids sjukdom. Trots alla verk som Bradbury skrev ville han att det skulle stå på gravstenen: ”Författaren till ’Fahrenheit 451”. Möjligen berodde detta på att när Bradbury avled 2012 hade han levt de sista åren av sitt liv i den verklighet han beskrev i sin dystopi från 1953.

3957692020_8bc05a5837_z

Artikeln publicerades ursprungligen 2013-08-22.


  • Publicerad:
    2018-08-22 00:04