UKRAINA. De proryska rebellerna vann igår ett stort fältslag mot tusentals proamerikanska styrkor lojala mot regimen i Kiev vilka omringats kring sina befästa ställningar i staden Debaltsevo. I slaget inne i staden sårades Folkrepubliken Donetsk president Alexander Zakharchenko av finkalibrig eld.

De proamerikanska styrkorna pressas söderut ut ur Debaltsevo.

De proamerikanska styrkorna pressas söderut ut ur Debaltsevo.

Trots att vapenvila formellt råder sedan det senaste fredsavtalet som kallas Minsk 2 har striderna fortsatt på vissa frontavsnitt, främst de där proamerikanska frivilligbataljoner huserar. I och kring staden Debaltsevo i gränstrakterna mellan Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk har de proamerikanska styrkorna sedan länge haft en lång kil in i rebellrepublikerna där de ansamlat mängder med soldater och krigsmateriel, upp emot 8000 man inkluderande utländska så kallade ”militära rådgivare”, sannolikt i första hand ifrån Polen och USA.

Sedan de proryska styrkorna för en tid sedan skurit av denna kil norr om Debaltsevo och delat de proamerikanska styrkorna på hälften och helt omringat den södra halvan har läget blivit alltmer desperat för de omringade som dygnet runt beskjuts med tungt artilleri.

Igår kollapsade de proamerikanska styrkornas försvar inuti i staden och hundratals soldater gav upp och överlämnade sig till rebellerna. Enligt rebellernas uppskattning har omkring 3000 proamerikanska soldater dödats och över 200 stridsvagnar förstörts inuti omringningen. Rebellerna uppger sig ha förlorat omkring 500 man i dödade och tillfångatagna. Regimen i Kiev har under hela förloppet förnekat att deras soldater skulle vara omringade och har istället informerat folket om segrar deras styrkor påstås ha vunnit.

I slutskedet av gårdagens strider sårades Folkrepubliken Donetsk president Alexander Zakharchenko i benet av finkalibrig eld när han korsade en väg inne i centrala Debaltsevo. Detta är andra gången Zakharchenko såras i strider, den första gången var i juli förra året när han var ledare för stridsvagnsförbandet Oplot. Zakharchenko arbetade innan kriget som gruvingenjör och Oplot var då en civil nationalistisk pan-slavisk organisation som predikade renlevnad och vars medlemmar tränade kampsport och rörde sig i Fight club-miljön i Donetsk och Kharkiv.

Luhansk president Igor Plotnitskij besöker Donetsk president Alexander Zakharchenko efter att denne opererats i Luhansk.


  • Publicerad:
    2015-02-18 16:00