INRIKES. Igår var årsdagen för terrordådet på Drottninggatan, där rasfrämlingen Rakhmat Akilov dödade fem personer under en vansinnesfärd med lastbil. Den svenska regeringen förnekar dock fortfarande att det ska röra sig om ett så kallat islamistiskt terrordåd.

På sajten government.se riktar sig regeringen till omvärlden för att informera om sin verksamhet. På avdelningenFacts about migration, integration and crime in Sweden gör man sitt bästa för att förneka diverse aspekter om massinvandringen och mångkulturen som under de senaste åren gjort Sverige allt mer ökänt i omvärlden.

Ett av påståendena som regeringen vill ”bemöta” är att Sverige nyligen hade sitt första islamistiska terrordåd. Regeringen hävdar att det inte stämmer, med motiveringen att IS aldrig tog på sig dådet:

Facts: The only known attempt at such an attack took place in 2010. Nobody other than the perpetrator was killed. The motives behind the attack in central Stockholm on 7 April 2017, in which five people were killed and a number of others were injured, are not fully clear, and although the attack bore similarities to attacks carried out by Islamic terrorist groups, no such group has claimed responsibility. Details of the suspect’s motives have not been officially confirmed by the Swedish Police.

The person accused of perpetrating the attack last year was formally charged in January 2018 with committing and attempting to commit terrorist offences.

Regeringen har alltså helt och hållet valt att bortse från att Akilov själv har berättat om att han utförde dådet i sin religions namn och att han svurit en trohetsed till IS. Man har inte heller valt att delge information från utredningen som visar på att Akilov hade regelbunden kontakt med en tadjikisk IS-cell som befann sin i Mosul vid tidpunkten för dådet, och att dessa bland annat bett honom skicka en trohetsed till terrorgruppen innan dådet och uppmuntrat honom i sin ”martyroperation”.

Att man i efterhand aldrig tog på sig dådet menar experter beror på att han misslyckades med att spränga sig själv och därmed uppnå det muslimska martyrskapet.

— Det ingår i ideologin att attentatsmannen ska dö i samband med attentatet. Det var också det som Akilov själv räknade med att göra – det är själva finalen på attentatet, säger Peder Hyllengren, terrorforskare på Försvarshögskolan.

Akilov har själv också beskrivit att tanken var att han skulle spränga sig själv och därmed bli martyr, men att den hemmagjorda bombanordningen inte fungerade.

Källor:
Facts about migration, integration and crime in Sweden
Teorin: Därför tar IS inte på sig dådet på Drottninggatan


  • Publicerad:
    2018-04-08 14:00