INRIKES. Riksrevisionen riktar i en ny utredning kritik mot regeringen där de menar att den inhemska försvarsförmågan blir lidande när internationella insatser prioriteras.

Försvarsmakten

I Riksrevisionens nya utredning framkommer det att Försvarsmakten varken idag eller de närmsta åren har möjlighet att möta de krav på insatsverksamheten som riksdag och regering har beslutat om.

Utredningen går in på de stora resursproblem som finns och påpekar att drygt hälften av den personal som har den kompetens som behövs saknas inom Försvarsmakten. Vidare menar man att den nationella beredskapsförmågan kan bli lidande om allt fler internationella insatser genomförs, där Sveriges insats i Libyen och deltagandet i den Nato-ledda övningen ”Steadfast Jazz” utgör några exempel.

”Försvarsmakten kan göra flera internationella och större insatser, men bara under förutsättning att de nationella beredskapsförbanden och övriga förband i insatsorganisationen då avstår från för dem viktig materiel. Konsekvenserna blir då att den nationella beredskapen påverkas negativt och att utvecklingen av övriga förband skjuts på framtiden”, skriver Riksrevisionen i sin rapport.

Riksrevisor Jan Landahl säger i ett pressmeddelande att regeringen inte gett Försvarsmakten alla de förutsättningar som behövs för en effektiv instatsverksamhet.

Försvarsminister Karin Engström (M) är dock av en annan åsikt. Hon menar att det viktigaste är att Försvarsmakten klarar av sina internationella uppdrag, snarare än att kunna erbjuda ett bra inhemskt försvar.

— Det viktiga är inte att stirra sig blind på exakta siffror utan att titta på den samlade effekten, säger hon.

Källa:
”Internationella insatser riskerar att försämra försvaret”


  • Publicerad:
    2013-12-18 09:36