FRÄMLINGSINVASIONEN. Riksdagen röstade ned regeringens förslag om att göra det ännu lättare för illegala skäggbarn att få permanenta uppehållstillstånd.

Regeringspartierna Miljöpartiet och Socialdemokraterna har försökt stärka sin folkfördrivningspolitik genom att trixa med lagstiftningen så att fler illegala invandrare ska kunna få permanenta uppehållstillstånd i Sverige. Det gäller även de rasfrämlingar som uppehåller sig i Sverige genom den så kallade Gymnasielagen.

Men nu backar regeringen från att sänka försörjningskravet för ensamkommande ”barn” – inklusive överåriga så kallade skäggbarn – som studerat på gymnasiet, rapporterar TT.

Med röstsiffrorna 30–23 beslutade riksdagen att regeringen ska avstå från att göra det lättare för ensamkommande som studerat på gymnasiet att få permanent uppehållstillstånd.

Uppmaningen gäller en förordning som annars skulle ha trätt i kraft den 3 december.

Regeringen fattar självt beslut om förordningar, men den har ändå avvaktat med att låta förordningen träda i kraft i väntat på riksdagens beslut.

Efter riksdagens beslut meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) att regeringen backar från förordningen.

— Det här innebär att regeringen inte kan gå vidare med det vi hade tänkt, och det beklagar jag, säger folkförrädaren.

Morgan Johansson anser att det finns argument för lättnader i försörjningskravet, eftersom arbetsmarknaden försämrats på grund av pandemin.

Förordningen skulle ha inneburit att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. Nu är kravet två år.

Bakom riksdagsbeslutet om att uppmana regeringen att backa står, M, KD, L och SD. Invadringsmaximeringspartiet Centern vågade inte rösta i frågan, utan lade ned sina röster.

Vill inte att riksdagen ska lägga sig i
Johansson kritiserar partierna för att bryta mot praxis i och med att riksdagen lägger sig i regeringens möjligheter att besluta om förordningar.

— Därmed har man satt en ny praxis för vad riksdagen kan göra framöver, och den kan ju användas i framtiden av riksdagsmajoriteter mot andra regeringar. säger han, som inte vill att riksdagen ska lägga sig i vilka praxisbeslut – som går utanpå lagstadgade beslut – som regeringen fattar.

Men Moderaternas migrationspolitiska talesman Maria Malmer Stenergard hävdar att det inträffade visar att ”demokratin fungerar”.

— Det här visar att demokratin fungerar, säger hon. Om hon därmed indirekt antyder att Morgan Johansson är antidemokrat, nämns inte av TT.

Den nya gymnasielagen trädde i kraft 2018 och gav omkring 7 600 ensamkommande ungdomar – som fått avslag på sin asylansökan – utökade möjligheter att skaffa sig permanenta uppehållstillstånd och svenska medborgarskap med motiveringen att de skulle kunna slutföra sina gymnasiestudier.

För att få permanent uppehållstillstånd efter avslutade studier ställs vissa krav på jobb och försörjning. Hittills har 72 personer beviljats permanent uppehållstillstånd på grund av egen försörjning, skriver TT.

5 926 personer har beviljats förlängda tillfälliga tillstånd för fortsatta studier, utan krav på egen försörjning.


  • Publicerad:
    2020-12-11 11:15