SKOLAN. I våras släppte regeringen en så kallad vitbok som skulle redogöra för ”övergrepp och kränkningar” mot zigenare under 1900-talet. Nu ligger den boken till grund för nytt undervisningsmaterial i skolan.

Det var i mars som regeringen släppte en så kallad vitbok kallad ”Den mörka och okända historien”. Syftet var att redogöra för ”övergrepp och kränkningar” mot zigenare i Sverige under 1900-talet. Man passade även på att tillsätta en kommision mot ”antiziganism”.

Nu meddelar man att denna kommission fått i uppdrag att ta fram undervisningsmaterial och en ny lärarhandledning baserat på innehållet i boken.

Integrationsminister Erik Ullenhag låter meddela att zigenarnas misslyckanden enbart kan härledas ur svenskars påstått kränkande behandling mot dem:

— Okunskap om romer och om de övergrepp och kränkningar romer har utsatts för bidrar till dagens utanförskap hos den romska gruppen. Ett första steg för att i dag bekämpa antiziganism och andra fördomar är att erkänna och sprida kunskap om den historia som allt för länge har förtigits, säger han.

Relaterade artiklar:
Zigenare skulle tala om diskriminering på hotell Sheraton – blev stoppad i matsalen

Källa:
Regeringssatsning på skolmaterial om övergrepp på romer


  • Publicerad:
    2014-08-22 18:30