EKONOMI Den kontroversiella skatten på plastpåsar infördes för tre år sedan av den förra regeringen. Men nu är Tidö-partierna överens om att slopa den från och med januari nästa år.

Efter påtryckningar från bland annat Greta Thunberg valde Stefan Löfvens sosseregering för tre år sedan att införa en skatt på plastpåsar som innebär att priset gick upp från tre till sju kronor.

Många svenskar har för att spara pengar istället tvingats köpa papperspåsar, som lätt går sönder när man bär tunga matvaror, är svårare att lagra och till skillnad från plastpåsarna inte har något självklart andrahandsanvändningsområde.

Liberalerna var en av partierna som 2019 röstade för plastpåseskatten. Men nu är regeringen och Sverigedemokraterna överens om att skatten kommer att slopas, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Tanken är att skatten ska försvinna från och med 1 januari 2024.

— Det här är en oangelägenhet för människor. En väldigt dysfunktionell skatt på många sätt och vis, konstigt inslag i skattepolitiken med den här typen av punktskatter, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.

Kritiken om att den slopade punktskatten på plastpåsar kommer att leda till fler mikroplaster i naturen avfärdar Sjöstedt helt.

— Den risken tror jag snarare kommer av att bygga mer vindkraftverk snarare, eftersom de innehåller mycket mikroplaster. Framför allt vet jag ingen svensk eller i Sverige boende människa som slänger sina plastkassar i naturen, då är man konstig i huvudet, säger Oscar Sjöstedt.