INRIKES Tidöpartierna föreslår nu att svenska medborgarskap ska kunna dras in ifall de exempelvis beviljats på felaktiga grunder. Man vill också höja kraven på att få medborgarskap beviljat.

Under en pressträff på fredagen meddelande migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Linda Lindberg, gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen, att regeringen tänker höja kraven för att beviljas medborgarskap.

Förändringarna sker enligt Malmer Stenergard för att ”uppvärdera och stärka det svenska medborgarskapet” så att det blir ”något man förtjänar”. Bland annat ska det införas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att kunna få medborgarskapet.

Dessutom vill man införa en möjlighet att i vissa fall återkalla medborgarskap.

— Exempelvis om man fått sitt medborgarskap på felaktiga grunder, som om man ljugit eller om man är ett hot för Sveriges säkerhet, säger Linda Lindberg.

Det är oklart ifall det senare även gäller personer som är etniska svenskar och födda i Sverige och som pekas ut som ett ”hot” av politikerna. Att återkalla medborgarskap kräver dock en grundlagsändring, något som riksdagens politiker inte har dragit sig för under de senaste åren. Just nu inväntar man att en grundlagsutredning ska tillsättas.

— Det kommer justitieministern ge besked om väldigt snart, säger Malmer Stenergard.