INRIKES Regeringen har fattat beslut om en nationell strategi för att stärka judiskt liv och motverka antisemitism. De har beslutat att den judiska kulturen ska vara en självklar del av vårt svenska kulturarv.

Under torsdagsförmiddagen presenterade regeringen sin strategi för ”att stärka judiskt liv och motverka antisemitism”. En pressträff hölls av socialminister Jakob Forssmed, kulturminister Parisa Liljestrand och jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson.

Parisa Liljestrand förklarade att detta är en stor och viktig dag. Strategin presenterades som Sveriges första med detta ändamål. Den ska ge struktur för arbetet under perioden 2025-2034. Syftet är att lägga grunden för ett mer målinriktat och samordnat arbete samt att skapa bättre förutsättningar för judiskt liv i Sverige. Flertal delar av samhället ska engageras i detta projekt.

– Den judiska kulturen är en självklar del av vårt svenska kulturarv och vårt samhälle – igår, idag och ska så vara även framöver, säger Liljestrand. 

Regeringen menar att antisemitismen har ökat och att den är ett stort hot mot enskilda personer och mot det demokratiska samhället. Därför tycker de att hela samhället behöver kraftsamla för att motverka antisemitism.

En kostsam minoritetsgrupp

Jakob Forssmed påminde om att vi i år firar 250 år av etablerat judiskt liv i Sverige. Regeringens entusiasm för denna tilldragelse skrev Nordfront om förra veckan. Vidare säger han:

– Judiskt liv är en värdefull och självklar del av vårt samhälle. Det borde vara en självklarhet att man som jude i Sverige kan bära sin davidsstjärna eller kippa öppet och med glädje och stolthet.

Jakob Forssmed under ett symposium om antisemitism.

Forssmed redovisade stolt några av kostnaderna: Förstärkt statsbidrag för säkerhetshöjande åtgärder till organisationer inom civilsamhället och trossamfund – 74 miljoner kr per år. Han menade att det behövs som komplement till Polisens arbete med att upprätthålla säkerheten. Ytterligare 10 miljoner kr går till Judiska centralrådet för att stärka deras säkerhetsarbete.

Bättre kunskaper om judar leder till mindre antisemitism

Strategin har tre fokusområden:

  • Kunskap, utbildning och forskning om judiskt liv
  • Judisk kultur och svensk-judiskt kulturarv
  • Trygghet och öppenhet – arbetet mot antisemitism

Regeringen har gett uppdrag till flera myndigheter för att kunna genomföra strategin. Dessa är Riksarkivet, Forum för levande historia, Polismyndigheten och Totalförsvarets forskningsinstitut. Forum för levande historia ska bidra med kunskapshöjande insatser till skolorna.