SVERIGE Under måndagen presenterade finansministern Elisabeth Svantesson (M) regeringen och Sverigedemokraternas vårbudget. Det var en stram budget som enligt finansministern präglas av den ”ekonomiska vintern”.

Regeringen och Sverigedemokraternas gemensamma vårbudget presenterades under måndagen av finansminister Elisabeth Svantesson (M). I det hårde ekonomiska läget som bland annat innebär att den svenska ekonomin ser ut att backa och arbetslösheten öka har man bland annat beslutat att återigen satsa skattepengar på Kriminalvården och Säpo på vårdens bekostnad.

Kommuner och regioner blir nämligen helt utan pengar, trots att man meddelat att man behöver ett tillskott på 20 miljarder för att klara dagens ”välfärdsnivå”. Enligt Svantesson får man trots den rusande inflationen och växande omkostnaderna nöja sig med de 12 miljarder som man fick från höstbudgeten.

— Jag tror att väldigt många känner att de behöver mer pengar. Kommuner och regioner får mer pengar, 12 miljarder, säger Svantesson och syftar på satsningen som gjordes i budgeten som togs i höstas.

Svantesson återupprepade under pressträffen samma retorik som i höstas där hon förutspådde att Sverige går mot en ”ekonomisk vinter”. Hon förutspår nu att lågkonjunkturen kommer att fortsätta åtminstone in på 2025.

Men enligt kritikerna var redan förra höstens satsning en underfinansiering av välfärden.

— Den här budgeten var regeringens chans att rätta till det som blev fel. Men man tog inte den chansen, det blev en förlorad budget, säger Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg till Göteborgs-Posten (GP).

Det socialdemokratiska finansregionrådet i Stockholm Aida Hadzialic spår nu att budgeten kommer att leda till en omfattande kris i svensk skola och sjukvård.

— Det är inte en fråga om, utan när det kommer ske, säger hon till Aftonbladet.

Kritik från både vänster och höger

Men kritiken mot budgeten kommer inte bara från Socialdemokraterna. Samtliga så kallade oppositionspartier i riksdagen har gått ut offentligt och sågat den.

Även nyliberala Timbro ogillar Tidö-partiernas ekonomiska politik och konstaterar trots bristen på satsningar i välfärden att man återigen lagt fram en ”sossebudget”. Detta med anledning av att bland annat höjer bostadsbidraget för barnfamiljer och lägger mer pengar på vuxenutbildning.

— Avvecklingen av arbetslinjen fortsätter. 1 000 miljoner av skattebetalarnas pengar går till höjda bidrag, men den som jobbar får inte ett öre. Det är inte en borgerlig, liberal, budget, säger Timbros vd Benjamin Dousa i en kommentar.

— Sedan regeringen kom på plats har man på det ekonomiska området inte gått fram med en enda reform. Inte ens bidragstaket, kärnan i Moderaternas politik, har man börjat utreda. Det är nästan så att man frågar sig, vad fan fick jag för min röst egentligen?

Sedan tidigare har SD förklarat att de utlovade förslagen för att minska invandringen inte kommer att komma för än 2026 – med andra ord strax innan nästa riksdagsval. Enligt SD beror detta på ”komplicerade processer” som behöver gås igenom först.