ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. Nu ska alla tunnelbanevagnar i Stockholm övervakas med livekameror samtidigt som ett regeringsförslag öppnar för att kollektivtrafiken i hela Sverige ska slippa tillståndsplikten för kameraövervakning.

Alla tunnelbanevagnar i Stockholm kommer nu kameraövervakas.

Sedan tidigare kameraövervakas perronger och uppgångar i Stockholms tunnelbana men nu vill man att även tågen ska kameraövervakas. Det ska bli ”lättare att hjälpa resenärer” eller att ”ta fast brottsmisstänkta”.

— Om en gärningsman på rymmen hoppar på ett tåg tappar man möjligheten att hålla koll på vad som händer. Man behöver inte vänta till nästa station eller i efterhand plocka ut bilder, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.

Tunnelbanan i Stockholm är undantagen från plikten att söka tillstånd för platser som allmänheten har tillträde till, som i övrigt gäller i hela Sverige. Tamson meddelar att man vill slopa tillståndskravet för hela kollektivtrafiken i Stockholm, något som kan bli verklighet för hela landet från och med nästa år.

— En proposition från regeringen till riksdagen ligger färdig där ingen skillnad mellan trafikslag eller kommun befästs, säger Jenny Bård, jurist på tillsynsmyndigheten Datainspektionen.

Källa:
Kollektivtrafiken i Stockholm kan kameraövervakas utan tillstånd


  • Publicerad:
    2019-08-17 13:45