INRIKES. Regeringen meddelade vid en pressträff på onsdagen att de nu skärper coronarestriktionerna. Besöksantalet i butiker och på gym ska begränsas ännu mer och serveringsställen måste stänga 20.30.

Löfvenregimen vill ytterligare begränsa svenskarnas kvarvarande friheter. Skärmbild: Youtube.

Vid en pressträff på onsdagskvällen meddelade regeringen att de nu trappar upp coronapolitiken och skärper de pågående restriktionerna. Restauranger och caféer måste från och med 1 mars stänga 20.30 och mötesfriheten, som regeringen i strid med grundlagen redan begränsat genom den ”tillfälliga pandemilagen”, stryps ytterligare.

Åtgärderna är enligt regimen till för att försvåra smittspridning i en så kallad ”tredje våg” som man befarar kan inträffa och som regimmedia under senaste månaden intensifierat sin rapportering kring.

Åtstramningarna omfattar:

  • Restauranger och caféer ska stänga 20:30, även de som inte säljer alkohol. Avhämtning påverkas inte. De nya reglerna gäller från 1 mars.
  • Maxantalet personer i butiker, gallerior och gym ska ytterligare begränsas (oklart hur reglerna kommer se ut, besked kommer).
  • Butiker ska uppmana människor att handla ensamma och inte i grupper. Barn och personer som behöver stöd undantas.
  • Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer tillåts. Undantaget för enstaka matcher för barn födda 2005 och senare tas bort.
  • Nya smittskyddsåtgärder på arbetsplatser ska införas (oklart hur reglerna kommer se ut, besked kommer).

Dessutom uppmanar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson svenskarna att begränsa sitt resande:

— Du ska absolut inte ge dig iväg på en resa, till exempel till fjällen eller annanstans, för att besöka släkt och vänner, om du inte känner dig kry och kan hålla alla restriktioner. Om man inte klarar det ska man avstå.

Stefan Löfven (S) som inser att de berörda branscherna kommer att drabbas hårt av hans politik meddelade även att regeringen kommer att öka stödåtgärderna för att ”rädda jobb”:

— De restriktioner som har beslutats, eller kommer beslutas, drabbar berörda branscher hårt. Regeringen höjer därför takten i stödåtgärderna för att rädda jobb och se till att samhället snabbt kan komma igång när tillräckligt många i befolkningen är vaccinerade, och vi kan återgå till en mer normal vardag.

Under pressträffen stod det klart att regeringen redan förberett en ännu hårdare nedstängning av Sverige:

— Regeringen har vidtagit många mycket stränga åtgärder för att begränsa smittspridningen. Genom pandemilagen har vi förberett för att snabbt kunna stänga ner Sverige om det behövs, meddelade socialminister Lena Hallengren.


  • Publicerad:
    2021-02-25 09:35