INRIKES. På norrländska universitet marscherade under gårdagen akademiker till stöd för etablissemanget och man menade bland annat att regeringens politik är ”fakta” medan oppositionella krafter beskrevs som ”faktaresistenta” som sprider ”falska nyheter” . Detta rapporterar Fjällsjö Nyheter.

”Regeringens politik är fakta” – det var budskapet när regimanhängare demonstrerade under gårdagen på Norrlands universitetsområden. Demonstrationerna vände sig emot de politiker som av den svenska regeringen pekas ut som ”faktaresistenta” och skapare av ”falska nyheter” och ”alternativa fakta”. Men demonstranterna får själva motta kritik för att de förklär sin politik som vetenskap.

Demonstrationen kallades en ”marsch för vetenskap” och hölls på Mittuniversitetet och på universiteten i Umeå och i Luleå. Demonstrationsdagen är påhittad i USA av anti-Donald Trump aktivister som påstår att ”Trump är emot vetenskap”.

— Ursprunget är att Trump tillträdde som president i USA, med en tydlig vetenskapsfientlig agenda, säger universitetslektor Bent Christensen i Umeå.

Varför Trump skulle vara emot vetenskap, och vilka vetenskapliga bevis som finns på det, var dock ingenting som demonstranterna ville förklara i sina demonstrationer. Tvärtom så kände många på sig att påståendena, som kommer från amerikanska aktivister, är illa underbyggda. Därför försökte man på många håll i Norrland att förminska det rent partipolitiska syftet.

Att vetenskapen ignoreras eller rent av används i politiska syften uppfattas av många som ett relevant problem, och demonstrationerna utgör i sig en del av problemet eftersom de tar ställning för vissa politiska (globalistiska) idéer.

Började sin politiska bana som 6-åring
Demonstrationerna ”för vetenskap” är startade av Caroline Weinberg, som är en politisk aktivist, frilansande föreläsare och journalist. Weinberg började sin politiska bana som 6-åring i HBO-programmet Earth to Kids, där hon varnade andra barn för att om de inte slutade slänga så mycket sopor skulle ”deras hus snart stå på ett berg av sopor”.

Från denna helt ovetenskapliga skrämselpropaganda finns sedan ett rak linje till dagens demonstrationer mot Donald Trumps påstådda agenda ”mot vetenskap”.

— Det var ett sorts ”Åh Gud!” ögonblick när vi på riktigt kom på hur dyr en marsch var, och att om vi inte får ihop pengarna så kommer den inte att ske, säger Caroline Weinberg om demonstrationerna

Men som tur är för arrangörerna finns det starka globalistiska intressen som gärna skjuter till pengar när demonstranterna tjänar deras politiska syften.

Kritik mot faktademonstranternas politiska agenda
Trots omfattande stöd från det politiska etablissemanget så har även en del kritik drabbat arrangörerna av faktademonstrationerna. Framförallt kritiseras att demonstrationerna blandar extremvänsterns politik med vetenskap, och låtsas att politiska idéer är vetenskapliga sanningar.

New York Times skriver att demonstrationerna kommer att ”förstärka bilden som skeptiska konservativa har att vetenskapsmän är en intressegrupp och politiserar sina data, forskning och slutsatser för sina egna ändamål”.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-04-23 10:30