RUMÄNIEN. Efter de regionala valen i Rumänien har Nationalliberalerna stärkts inför det nationella valet i december.

De regionala valen i Rumänien visar nu att den nu regerande minoritetsregeringen och det nationalliberala partiet (PNL) sitter relativt säkert i sadeln inför valet 6 december.

Premiärminister Ludovic Orban var efter de regionala valen mer optimistisk än så, och beskrev valet som ”historiskt”. Han sade till lokala medier att PNL hade gjort ”en klar seger” mot det vänstervridna socialdemokratiska partiet (PSD), för första gången på 30 år.

PSD har kritiserats hårt under flera års tid för omfattande korruption. Partiets tidigare ledare Liviu Dragnea är själv dömd för korruption.

Eftersom mandatperioden fortfarande löper enligt det förra nationella valet, är PSD fortfarande det starkaste partiet i Rumäniens parlament; trots att man alltså har förlorat sin styrande majoritet.

Socialdemokraterna satt vid makten fram till förra hösten då dess regering, ledd av premiärminister Viorica Dancila, förlorade en förtroendeomröstning i parlamentet under massiva folkliga protester och hård kritik från EU mot rättsväsendet i Rumänien och den utbredda korruptionen.

I år har Rumänien erfarit att de medicinska problemen med covid-19 har minskat snabbt och har därför lättat på de hårda coronarestriktioner som infördes tidigare i år. PSD har kritiserat PNL:s minoritetsregering med påståenden om att de har misskött coronakrisen.

I Rumäniens presidentval i november förra året led socialdemokraten Virocia Dancila ett förkrossande nederlag mot PNL:s dåvarande partiledare Klaus Iohannis, en frimurare tillhörande landets tyska minoritet, och som sedan 2014 är landets president.

Redan före den ekonomiska coronakrisen har Rumänien plågats av utbredd fattigdom med över 25 procent av befolkningen som lever på mindre än motsvarande 50 kronor per dag.

I augusti nådde statens budgetunderskott 4,7 procent av bruttonationalprodukten jämfört med 1,71 procent under samma period förra året.

Ändå lyckades socialdemokraterna förra veckan i parlamentet driva igenom en motion om att höja alla statliga pensioner med 40 procent, och ignorerade varningarna från landets centralbank om att det var omöjligt.

PNL kritiserar Vitryssland
I ett för Rumänien ovanligt sätt att yttra sig om andra länders politik, har Rumänien nyligen skrivit ett öppet brev tillsammans med Polens och Litauens presidenter där man protesterar mot återvalet i Vitryssland av dess mångårige ledare Alexander Lukashenko, som styrt landet sedan 1994 och sedan självständigheten från Sovjetunionen.

Rumänien gör därmed en för landet ovanlig markering att liksom länder som USA och Sverige, försöka kräva att Vitryssland förändras i en mer västlig, representativt demokratisk riktning.

Vitrysslands folk [bör] leda vägen till demokrati, via en demokratiskt vald statlig ledning, ett fritt civilsamhälle, marknadsekonomi och enligt rättsstatsprincipen.

Protester mot Lukashenkos utnämning till ännu en presidentperiod efter anklagelser om att ha manipulerat valet, har hållit på ända sedan den 9 augusti.

De tre presidenterna betonar vikten av att ”erkänna valresultaten som legitima endast om de genomförs i enlighet med den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och är föremål för internationell valövervakning”, i linje med EU och USA, som har bedömt valresultatet i Vitryssland i augusti vara ett fuskval.

Med president Klaus Iohannis undertecknande av brevet ansluter sig Rumänien till de två mest högljudda EU-länderna, alltså Polen och Litauen, som kämpar för de Lukasjenkofientliga krafternas vilja att förändra Vitryssland.

Rumänska myndigheter har kritiserats för att upprätthålla landets traditionella låga diplomatisk profil när det gäller internationella frågor i allmänhet, liksom i den pågående krisen i den före detta Sovjetrepubliken Vitryssland.

Lukasjenko har vänt sig till Rysslands president Vladimir Putin för att få stöd mot de stora protester som utlöstes av det senaste valet i Vitryssland. Lukasjenko anser att oroligheterna beror på en konspiration iscensatt av främmande och fientliga länder.

Om Rumänien kommer att öka sin opinionsbildning i omvärlden efter valet i december, eventuellt efter en parlamentarisk framgång för PNL, återstår att se.


  • Publicerad:
    2020-10-01 06:30