Igår kväll var det återigen dags för gaygalan i Stockholm. Årets hetero blev den amerikansk-judiske rabbinen David Lazar.

Bögar, caféer och Beatrice Ask
Tillsammans med transor, flator, bögar, kändisar och okända, minglade den svenska politiska ”eliten” Beatrice Ask, Thomas Bodström och Mona Sahlin. ”Årets hetero” blev ingen mindre än David Lazar, rabbin vid den judiska församlingen i Stockholm som på fritiden gärna umgås med vänner på queercaféet Copacabana och på kulturarbetarhaket Café Sodom, båda belägna på Söder.

Berikas av queerkulturen
Lazar har i många år stoltserat med att han är både feminist och pride-aktivist. I en intervju som publicerades i SvD förra året berättade rabbinen att han vill möta världen med ett ”öppet sinne” och underströk vikten av att acceptera homosexuella i samhället. Han berättade om sin ledstjärna såhär: ”Mitt mål som rabbin är att nå fram till en situation där allt queer relaterat är absolut normativt, för det gör världen bättre, också för oss heterosexuella. Vi berikas av queerkulturen. Det är inte något onormalt, inte något som ska tolereras.”
Intresset för hbt-frågor drog igång då hans kompis som hade HIV inte längre fick jobba kvar som dagislärare. David Lazar har allt sedan 90-talet propagerat för homosexuella och var en av de drivande personerna i att arrangera Gaypride i Jerusalem.

Judiskt samarbete i kontroversiell anda
I Stockholms judiska församling anordnas under Lazars ledning så
kallade ”regnbågs-kabalat shabat” där bland andra hans mycket nära vän Åke Bonnier har hållit tal. Åke Bonnier tillhör den mer kända mediefamiljen med samma namn och är präst i Svenska kyrkan. Lazar är mycket väl medveten om att han uppfattas som kontroversiell och verkar njuta av det i stora drag. Han säger i SvD-intervjun att han som frispråkig amerikansk-jude måste kämpa med att gå varligt fram med de försiktiga svenskarna.

Homolobbyn: ”En hjälte!”
Nöjda med judiske regnbågsrabbin är i alla fall homolobbyn som igår hyllade honom och hans engagemang med motiveringen: ”Rabbin Lazar kom till Stockholm för ett år sedan, medverkade i debatter, förklarade att han vill viga par av samma kön och höll i första Regnbågs-sabbaten i Stora synagogan. Redan i Israel ställde han upp för homopar, transpersoner och hiv-positiva. En hjälte!”


  • Publicerad:
    2012-02-08 00:00