FOLKUTBYTE. Antalet ensamkommande ”flyktingbarn”, eller vad som i vissa fall brukar kallas för ”skäggbarn”, som anlände till Sverige i juni månad för att söka asyl är den högsta siffran någonsin. Detta meddelade Migrationsverket på sin hemsida.

Mängden så kallade ensamkommande flyktingbarn som anländer till Sverige slår nytt rekord. Under juni månad anlände 1 447 ”flyktingbarn” till Sverige med syftet att söka asyl. Siffran för juni månad är den ”högsta någonsin för en enskild månad” meddelade Migrationsverket på sin hemsida under torsdagen.

Majoriteten av de ensamkommande kommer från tredje världen, de flesta från länder så som Eritrea, Somalia samt Afghanistan. Migrationsverkets omvärldsanalytiker Helena Carlestam säger att under det förra året var det ensamkommande från Eritrea som ökade mycket snabbt men i år är situationen något annorlunda då antalet ”flyktingbarn” som kommer till Sverige från Somalia och Afghanistan har ”ökat kraftigt”.

— Även i maj-juni förra året ökade antalet ensamkommande barn från Eritrea mycket snabbt, för att sedan minska efter sommaren. Skillnaden i år är att förutom eritreanerna så har även antalet barn från Somalia och Afghanistan ökat kraftigt, säger Carlestam.

Sammanlagt har cirka 4 546 ”flyktingbarn” hitintills detta året tagit sig till landet genom illegala medel. Detta kan jämföras med motsvarande period förra året då 2 352 ensamkommande anlände.

Sverige är för övrigt det land i Europa dit flest ensamkommande söker sig till.

Källa:
Rekordmånga ensamkommande barn tog sig till Sverige i juni


  • Publicerad:
    2015-07-02 22:25