USA Den republikanske kongressledamoten Darrell Issa säger att det republikanska partiet har tillgång till Hunter Bidens laptop och att den är ”guldgruva” med bevis på att Joe Biden var djupt involverad i sonens affärer.

Det var tidningen New York Post som 2022, mitt under pågående presidentvalskampanj, avslöjade att man hade kommit över en laptop tillhörande Hunter Biden, president Joe Bidens skandalomsusade son.

Det känsliga innehållet sägs dels ge en inblick i Hunter Bidens problematiska privatliv, där drogmissbruk och samröre med prostituerade gör honom till ett enkelt mål för utpressning av främmande makt. Dessutom sägs den visa att både Hunter och Joe Biden har djupa och tveksamma affärsintressen i bland annat Ukraina, som skulle påverka hur presidenten tar beslut i känsliga frågor rörande landet.

Demokraterna och Joe Bidens administration har avfärdat påståendena med att det skulle vara ”rysk desinformation”, men på senare tid har flera amerikanska mediehus kunnat bekräfta innehållet.

Nu har den republikanske kongressledamoten Darrell Issa dessutom gett besked om att hans parti har tillgång till laptopen och att det är en ”guldgruva med bevis” mot både far och son Biden.

Det pågår redan en utredning kopplad till laptopens innehåll, där det amerikanske justitiedepartementet undersöker Hunter Bidens koppling till den kinesiska energisektorn.

Republikanerna har dock större ambitioner än så och tänker gå hårt åt Hunter Biden om man vinner majoritet i kongressen efter höstens mellanårsval. Detta som ett led i att försöka få Biden-regimen att falla.

Republikanen James Comer säger till Politico att kongressens kommitté för tillsyn med en republikansk majoritet skulle ha all sin fokus på Hunter Biden.

— Vi kommer inte att fokusera på Hunter Biden av politiska skäl, utan för att vi upplever att han är ett nationellt säkerhetshot, säger Comer.

Elise Stefanik, som är de republikanske kongressledamöternas ledare, har också uttryckt att man kommer att försöka fälla ”den misslyckade Biden-administrationen” och att detta ”börjar med att meddela Hunter Biden en stämning”.