MOTSTÅNDSRÖRELSEN. I helgen organiserade Motståndsrörelsen i Finland aktvistdagar. Som del i en norsk-svensk delegation åkte jag för att delta i arrangemanget.

aktivistdagar

De finska aktivistdagarna kom i år att arrangeras utanför Tammerfors lördagen den 14 juni. För den norsk-svenska delegation började färden redan dagen innan då vi skulle resa med båt från Stockholm till Åbo och sedan vidare med bil.

Färden till Finland
Båtresan från Stockholm till Åbo var både behaglig och bekväm trots fulla medpassagerare, vågor och trånga hytt-utrymmen. Motståndsrörelsens aktivister ägnade tiden till att äta god mat och diskutera ideologi, idéer för propagandakampanjer och mycket annat. De flesta gick dock till sängs tidigt eftersom båten skulle komma fram i Åbo runt sju på morgonen.

IMG_0224

Efter att båten anlänt i Åbo och vi kort tid därefter åkt iväg i bilarna, blev vi stoppade av polisen som hade en vanlig nykterhetskontroll. Då en trött finsk polisman noterade registreringsnumret på den bil som jag färdades i skvatt han till och vinkade oss åt sidan. Polisen var tydligen förhandsinformerade och undrade nu var vi skulle, vad syftet med resan var och ville se legitimation av samtliga i bilen.

Efter att ha godkänts av den finska polisen bar färden vidare till en parkeringsplats i närheten där vi mötte upp en finsk kamrat som skulle visa oss vägen till den plats där de finska aktivistdagar skulle hållas.

Efter några timmars bilfärd mot Tammerfors kom vi fram till lokalen. Det var en glad återförening med våra finska kamrater, och extra trevligt att se att det var så många nya ansikten bland deltagarna. Det är tydligt att organisationen växer så det knakar i vårt grannland.

IMG_0234

Aktivistdagarna
Efter att vi hälsat på våra finska kamrater och intagit ett par svarta efterlängtade koppar kaffe var tiden inne för föredrag. Innan vår ankomst hade finnarna på plats blivit önskade välkomna av den lokale representanten Antti Niemi, som hade gått igenom programmet för dagen. Etter detta hade ledaren for Motståndsrörelsen i Finland, Juuso Tahvanainen, delat in deltagarna i grupper som fick i uppgift att diskutera på vilka sätt organisationen kan förbättras, hur den kan göras mer effektiv, hur man kan stärka kamratskapen och så vidare. Därefter presenterade de olika grupperna sina förslag.

IMG_0243

Första föreläsningen för vår del behandlade ämnet säkerhet. Föredragen hölls på finska, men eftersom vi hade våra egna tolkar utgjorde detta inte några problem.

Föredraget var uppdelat i två delar där Juuso Tahvanainen tog den första och Paavo Laitinen den andra. I den första delen behandlas praktiska aspekter av säkerhet, inklusive telefoni, avlyssning, dolda mikrofoner och så vidare. Efter en kort fikapaus fortsatte föreläsningen. Paavo Laitinen gick på djupet om datasäkerhet och tog upp ämnen som olika operativsystem, krypteringsprogram, anonymitetstjänster och alternativa program.

AP2014_1

Efter en ungefär tio minuter lång paus var det dags för nästa föreläsning, där en aktivist från Åbo tog upp vikten av fotografering och film när vi dokumenterar vår aktivism. Det togs bland annat upp att ren dokumentation ofta kan vara ointressant och att den som filmar eller tar bilder måste försöka fånga helhetsbilden och vara närvarande där det händer. Talaren avslutade med beskriva hur de som besöker vår hemsida kommer att uppfatta våra aktioner som mer verkliga med bra bilder och filmer.

AP2014_7

Efter föreläsningen var det dags för lunch, där makaronipudding, tårta och kaffe var på menyn. Många passade på att äta utomhus eftersom dimman som hade infunnit sig på morgonen hade ersatts av strålande solsken.

AP2014_4

Efter lunch var nästa punkt på programmet en två-timmarskurs i första hjälpen med instruktörerna Paavo Laitinen och Mikko Kettunen. Kursen hölls utomhus och alla deltagarna fick ta del i  teoretisk kunskap samt praktisk tillämpning där man kunde träna på att hantera olika situationer.

AP2014_5-460x258

Medan den första kursen hölls blev jag videointervjuad av Juuso Tahvanainen om årets aktivistdagar i Finland, situationen i Norge samt mina tankar om Nordiska motståndsrörelsen. Intervjun kommer senare publiceras som en del av filmen om de finska aktivistdagarna.

Nästa punkt på dagordningen var en genomgång av året som gått. Janne Kujala sammanfattas med hjälp av både film-och bildmaterial höjdpunkter från Finska motståndsrörelsens år som gått och sedan de senaste aktivistdagarna anordnades.

AP2014_11

Efter en kortare paus intog Juuso Tahvanainen scenen för att hålla ett motiverande tal om bland annat förhållandet mellan Motståndsrörelsen och det moderna samhället och hur människor kan inspireras till att välja radikal politik framför ett vanligt liv.

Efter talet sammanfattade Finlands kampgruppschefer  kort om året som gått för respektive område. Slutligen blev årets bästa kampgrupp korad och i år gick priset till kampgruppen i Björneborg, som fick stora applåder från publiken. Efter prisutdelningen var den formella delen av årets aktivistdagar avslutad och de flesta passade på att ta en kopp kaffe utomhus i kvällssolen.

AP2014_6

Under timmarna som gick fanns tid för umgänge och andra aktiviteter. Grillar tändes och folk kunde hämta grillmat som de ville. Stämningen var bra och en del passade på att ta en bastu, medan andra sköt med ett armborst och slangbella.

AP2014_12

Vid 23-tiden bestämde sig den svenska-norska delegationen att göra kväll eftersom vår båt skulle gå hem tidigt på söndag morgon och för att vi hade en två timmar lång bilfärd till hamnen i Åbo.

Hemresa och polistrakasserier
På morgonen, efter att vi hade tagit farväl av våra finska kamrater, bar färden mot färjehamnen i Åbo. Väl på plats inne i båten tog alla en välförtjänt frukost efter vilka de flesta senare valde att dra sig tillbaka till hytten för lite vila.

IMG_0292

Framme i Sverige fick vi något ogästvänligt välkomnande. Av samtliga bilar på färjan som var i Stockholm stoppades två av den svenska tullen, våra bilar. En i taget gicks bilarna igenom av hundar och talrika tulltjänstemän inne i ett garage. Min svenska följeslagare placerades i ett rum och jag i ett annat omöblerat rum där jag skulle tillbringa nästa timme.

IMG_0298

När bilarna hade gåtts igenom och tulltjänstemän var nöjda, fick vi köra ut ur garaget. Utanför väntade en skåpbil full av maskerade och beväpnade poliser. Poliserna skulle se allas legitimation och gå igenom bilarna igen. Efter några intensiva diskussioner och lite handgemäng kunde vi dock till sist ta oss därifrån.

image4

image2

Ett stort tack till Kansallinen Vastarinta
Avslutningsvis vill jag passa på att tacka Finska motståndsrörelsen och arrangörerna för ett väl genomfört och professionellt arrangemang. Ett stort tack också till mina svenska resekamrater och våra tolkar. Jag ser redan fram emot nästa år!

Ursprungligen publicerad på Nordfront.net


  • Publicerad:
    2014-06-18 15:02