Nyligen rankades svenska män och kvinnor som de vackraste i världen av ett resemagasin. Motiveringarna hade mycket väl kunnat platsa i en rasskrift.

Resemagasinet Travelers Digests syfte är att ge värdefulla råd och tips för alla som ska ut och resa. Titt som tätt rankar de städer, resemål, sevärdheter och äventyr. För en tid sedan listade man länderna med de absolut vackraste kvinnorna i världen. På första plats kom svenskorna under motiveringen:
”Första gången du besöker Sverige kommer det att vara en overklig upplevelse för dig, då du inser att allt du hört är sant! Kvinnorna är långa, blonda, blåögda gudinnor.”
Efter läsarsuccén bestämde sig Travelers Digest att även ranka de vackraste männen i världen. Inte helt otippat tog Sverige hem topplaceringen även denna gång. Svenska män är nämligen, likt sina blonda systrar, världens vackraste. Under motiveringen:
”Svenska män är ofta missförstådda och framstår som stereotypa och kyliga ensamvargar. Till sin fördel är de estetiskt tilltalande tack vare sina typiskt nordiska anletsdrag. Det som gör en svensk man verkligt unik är att då du en gång lyckats vinna hans hjärta kommer han att vara din livet ut”

Med den nygjorda undersökningen kan man med lätthet konstatera att de typiskt nordiska anletsdragen med blont hår och blåa ögon toppar i statistik över vad människor uppfattar som mest attraktivt och vackert. Men även karaktärsdrag som heder och ärlighet förknippas med de nordiska folken. Männen beskrevs som känslomässigt kyliga men lojala, vilket i bedömningen vägde tyngre.
Något annat som poängterades var det faktum att många svenskar är långa. Detta ger indikationer på hälsa, fertilitet och goda gener. Utseende men även karaktärsdrag så som temperament skiljer olika raser åt. Det om något lyser igenom i Travelers Digests topplacering av svenskarna.

Frågan är hur länge till Sverige kommer att toppa i statistik över de vackraste människorna i världen? De typiska karaktär och anletsdragen som i motiveringen angetts som avgörande kommer med all säkerhet att vara än mer ovanliga i framtiden. De långa, blonda och blåögda gudinnorna med sina hedersfulla men kyliga män är urgamla kännetecken för vår ras som utan överdrift kan klassas som utrotningshotade ur ett globalt perspektiv.


  • Publicerad:
    2012-03-16 00:00