VÅLDSVÄNSTERN. Kvällens inslag av Uppdrag granskning handlade om våldsvänstern och lyfte bland annat fram det faktum att Revolutionära fronten misshandlade två gästarbetare utan anledning. Det var först i efterhand som RF kom på förklaringen att personerna skulle ha haft ”fel” kläder på sig och därför förtjänade att bli misshandlade.

Uppdrag granskning granskade ikväll Revolutionära fronten. En sak som granskades var misshandeln av två slovakiska gästarbetare. Vad Uppdrag granskning kommit fram till är de misshandlade gästarbetarna helt opolitiska.

Det stämmer dock att en av männen hade en tröja på sig som det stod ”North Brigade” på. Att ”North Brigade” skulle vara lite ”högervriden” var dock något RF först kom fram till efter åtta dagars research och först då presenterade som en ursäkt.

I chatten som hölls efter inslaget förklarade Uppdrag granskning sina slutsatser på följande sätt:

Vi har fått flera frågor angående slovakernas politiska tillhörighet. Först ett klargörande: Uppdrag Granskning står inte på något sätt bakom misshandel av människor, oavsett vilken åsikt de har.

Problemet med RF:s föklaring är att den har tillkommit efteråt, efter åtta dagars mager research där RF har länkat till två bilder som inte är direkt klargörande.

RF skriver att North Brigade är ”högervriden” och dödskallen bevisar att både supportergruppen och därmed slovakerna är nazister.

Vi anser att det är extremt hård och en, ur RF:s perspektiv, fullständigt oansvarig tolkningskedja.

”Högervriden” är inte ens synonymt med att vara nazist och den tyska dödskallen förekommer i en mängd sammanhang Vi kan hitta nästa identiska dödskallar inom ett flertal supportergrupper: t.ex Chelsea, Millwall och inom musik och populärkultur. Den finns också i Wiki commons.

Kan då Uppdrag Granskning garantera att slovakerna inte är nazister? Nej, det kan vi inte. Vi kan inte garanterar att någon inte är nazist. Vi kan inte läsa folks tankar och vi använder oss inte av lögndetektorer. Vi träffade slovakerna i ungefär tre timmar, efter övertalning gick de med på att intervjuas. När de berättade om misshandeln grät pappan. Vi frågade dem flera gånger om de var nazister eller högerextremister. De nekade och de var trovärdiga. Jag finner det näst intill uteslutet att de skulle gå med på att träffa oss och sedan spela upp en teater i tre timmar.

Den som vill veta hur RF resonerar kan beställa ut förundersökningen där RF:schattar finns publicerade. I en av chattarna står det så här:

D: ”Vem är liksom tillräckligt mycket nasse för att få däng?”
T: ”Äh, det får man avgöra själv lite liksom. I Jönköping slog jag sönder en kille för att han var jiddrig och hängde med en kille som hade nassetatueringar”

Med den inställningen kan nästan vem som helst tas för nazist.

Källa:
Ur chatten: ”Har ni fått några beska kommentarer från journalister?”


  • Publicerad:
    2014-05-07 22:30