SVERIGE. Mellan den 4 och 7 december har RFSU i Stockholm arrangerat en ”abortfestival” för att fira att det snart är 40 år sedan Sverige införde lagstiftning om fri abort.

På Facebook skriver RFSU följande om tillställningen:

Välkomna till en helg fullspäckad med konstaktivism!

I RFSU:s aborträttsnätverk regi bjuds det till en helg av kultur och politik i aborträttens tecken på konstkollektivet Pannrummet på Skeppargatan 98 i Stockholm.

Den 1 januari 2015 är det 40 år sen Sveriges lagstiftning om fri abort antogs i praktiken. Innan dess fick abortsökande ta andra, osäkra vägar. Många reste till Polen som hade fri abort. Att vara tvungen att resa för tillgång till abort är fortfarande en verklighet för många i världen.

Mestadels verkar tillställningen ha kretsat kring filmvisning och diskussioner om aborter. Totalt uppgav 150 personer på Facebook att de skulle besöka tillställningen.

Ett återkommande tema bland filmerna som visats verkar vara att det var hemskt att svenska kvinnor förut bland annat kände sig tvingade att åka till Polen för att göra abort innan Sverige införde fri abort. Att vissa svenska läkare tycker att det är hemskt att döda ofödda foster har RFSU däremot ingen som helst respekt eller förståelse för, tvärtom så har RFSU tidigare i år hätskt argumenterat för att svenska läkare fortsatt ska vara tvingade att genomföra aborter även om de mår dåligt av det.

Källa:
Aborträttsfestival!


  • Publicerad:
    2014-12-07 16:40