TYSKLAND. Den före detta tyske presidenten tillika folkförrädaren Richard von Weizsäcker är nu död.

Det var under lördagen som folkförrädaren samt den före detta tyske presidenten Richard von Weizsäcker dog. Detta rapporterar presidentens stab.

Weizsäcker är känd för att ha smutskastat Tysklands nationalsocialistiska förflutna samt för att ha hyllat de allierades ockupation av landet. Han var den person som betecknade Tysklands kapitulationsdag den 8 maj 1945 som landets ”frihetsdag”, dagen då det nationalsocialistiska Tyskland besegrades av de allierade.

När Tyskland i slutet på andra världskriget ”befriades” av de allierade mördades miljontals tyskar genom systematiska bombningar, avrättningar och svält. Miljontals tyska kvinnor och barn blev också våldtagna under de allierades framryckning, speciellt i de östra delarna av landet där Sovjets kommunistarmé ryckte fram.

I den efterkrigstida ”avnazifieringsprocessen” av Tyskland förbjöds allting som kunde associeras till det Tredje riket. Under denna process fängslades tusentals människor för att ha stått på ”fel sida” under kriget. Weizsäcker är hyllad för att ha fortsatt denna process.

Weizsäcker var Tysklands president mellan åren 1984-1994, han blev 94 år gammal.

Källa:
Hyllad president i Tyskland död


  • Publicerad:
    2015-01-31 22:45