MAKROEKONOMI. Riksbanken gjorde, medvetet eller omedvetet, under flera år prognoser som pekade helt fel, visar en ny doktorsavhandling.

Forskaren Martin Nordström vid Örebro universitet visar i sin doktorsavhandling att Riksbanken under åren 2010 till 2014 framställde prognoser för nivåerna på reproräntan som pekade helt fel, skriver Dagens PS.

Riksbanken gav felaktigt och upprepade gånger sken av att räntehöjningar var på väg.

Nordström skriver att reporäntan låg på 0,25 procent och Riksbanken ville få upp den till en mer normal nivå. Prognoserna speglade Riksbankens vilja. Det kom dock inga räntehöjningar.

Plötsligt blev Riksbanken markant sämre på att skriva tillförlitliga prognoser.

— Om man letar efter någonting så hittar man ofta det man letar efter. Man hoppades helt enkelt att hitta en hög prognos och hittade man det också. Sen om man gjorde det för att man medvetet ville sätta en hög prognos för att påverka marknaden eller om det var så att man hittade det man letade efter, det kan jag inte säga, sade Nordström till Sveriges Radio (SR) när han berättade om sin avhandling.

Martin Nordström tror att blev fel i prognoserna under den aktuella perioden på grund av en brist på ”förståelse för hur penningpolitiken fungerar”, vilket han sade i SR.


  • Publicerad:
    2020-06-24 10:00