VALÅR. En riksdagskandidat för partiet Feministiskt initiativ föreslog nyligen i en intervju att judarna bör transporteras från Israel till USA för att skapa fred i Mellanöstern. Uttalandet har inte gått obemärkt förbi och försatt judar i upprorsstämning.

Oldoz Javid på väg till Gaza. Skärmbild: Youtube.com.

Den iranska feministpolitiken Oldoz Javid sade nyligen i en intervju med tidningen Feministiskt Perspektiv att man kan uppnå fred i Mellanöstern genom att transportera alla judar i Israel till USA. Javid intervjuades ombord på Ship to Gaza på väg mot den ockuperade Gazaremsan, där den israeliska ockupationsmakten har dödat journalister, sjukvårdspersonal och barn. Judar är inte helt oväntat upprörda över uttalandet, och Javid har i efterhand bett om ursäkt för sina ord.

— Min inofficiella åsikt är lite mer fantasibaserad. Israel har ockuperat ett annat land. Drivit människor på flykt från deras hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet. Det finns inget försvarbart i det överhuvudtaget. Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur? sade hon i intervjun.

Judar i både Sverige och utomlands har framfört skarp kritik mot Javid och hennes uttalande har anklagats för antisemitism.

”Flytta judar mot deras vilja för att lösa ett problem? Låter som en slutgiltig lösning för mig. Stabil feministisk politik”, skriver exempelvis den judiska aktivisten Annika Hernroth-Rothstein på Facebook enligt The Times of Israel.

Ship to Gaza är en svensk så kallad oberoende humanitär organisation som seglar skepp med bistånd från Europa till Gaza. Tidigare har organisationens skepp bordats av israeliska soldater med följande frihetsberövande av dess passagerare. Organisationen har tidigare samarbetet med Free Gaza Movement, som av den sionistiska underrättelsetjänsten Expo har anklagats för antisemitism.

På grund av sina uttalanden har Javid blivit avrådd att stanna kvar ombord på skeppet, som i skrivande stund ligger ankrat vid Sicilien inför den sista rutten mot Gaza. Huruvida hon kommer att följa rådet eller ej återstår att se.

Ship to Gaza har i ett pressmeddelande tagit starkt avstånd från Javids uttalanden, som de kallar för antijudiska. Samtidigt passar man på att ta avstånd från ”all antisemitism” och ”annan rasism”.

Källa:
Riksdagskandidat i Sverige foreslår å deporterer alle jøder fra Israel


  • Publicerad:
    2018-07-22 18:00