I dagens Aftonbladet står det att läsa att bara en mindre del av alla våldtäkter sker utomhus. Därför är det fel att beskriva överfallsvåldtäkter som ett samhällsproblem, vilket flera av Sveriges större tidningar gjort pga den senaste vågen av våldtäkter. Så resonerar Carina Ohlsson, 55, Lidköping, som är ordförande i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR. Hon får medhåll av Olga Persson, 35, Stockholm, som är förbundssekreterare i samma förening. 

”Det är alltså de som begås inomhus av en man som har en relation till den som utsätts som är det stora samhällsproblemet, men om denna våldtäktsvåg som pågår dygnet runt, året om i hela landet rapporteras det inte i Aftonbladet”, säger de båda i en debattartikel.

         

Carina Ohllsos (S)                                                Olga Persson

Att våldtäkterna uppmärksammas kan dessutom vara skadligt menar duon, kvinnor och tjejer kan nämligen bli ”rädda”.

”Sommaren som ska bestå av salta bad, sol och umgänge solkas av rubriker om att ovanligt många våldtäkter äger rum på parkvägar och badstränder. Förväntningarna på sommaren förbyts i rädsla för många, främst tjejer och kvinnor.”

Som så många andra feminister så vill Ohlsson och Persson skuldbelägga den manliga populationen och skriver: ”Vore det inte intressantare att uppmärksamma att killar och män utgör 98 procent av de misstänkta förövarna (nästan 6000 stycken 2011)? Den som vill förebygga sexuella övergrepp och ”skydda” tjejer och kvinnor gör bäst i att flytta fokus och diskutera de normer och förväntningar som styr mäns och killars sexualitet och hur vi kan förändra dessa.”

Att bagatellisera ett problem, med förevändningen att vi har ett annat, är en form av logik som antas vara unik för SKR.


  • Publicerad:
    2012-07-30 16:53