INRIKES Under måndagen höll rikspolischefen Anders Thornberg pressträff med anledning av invandrarupploppen under påskhelgen i flera svenska städer. Thornberg pekar ut ”gängkriminella” som ansvariga och utlovade hårda straff.

Under hela påskhelgen har det med anledning av den danske politikern Rasmus Paludans koranbrännarturné skett flera våldsamma upplopp i svenska städer, där unga icke-vita män bland annat har attackerat polisen och startat bränder.

Polisen har fått skarp kritik från flera håll för hanteringen av upploppen, framförallt för att man inte lyckats ta kontroll över situationen och för att man vid flera tillfällen tvingats till reträtt.

Under måndagen höll rikspolischefen Anders Thornberg en pressträff med anledning av upploppen, där han meddelade att sammanlagt 26 poliser och 16 personer ut allmänheten skadats under upploppen och att 20 polisfordon förstörts. Gällande de tre personer som sägs ha skottskadats av polisen menar Thornberg att poliserna avfyrade sina vapen i nödvärn.

Som ansvariga för kaoset pekar Thornberg ut ”kriminella gäng”.

— Vi har starka misstankar att det har anknytning till de kriminella gängen.

Rikspolischefen menar dessutom att gärningarna i sig kan vara allvarligare brott än våldsamt upplopp.

— I några fall kan det till och med vara försök till mord och i vart fall grovt blåsljussabotage.

Enligt Thornberg utreder man också brott som försök till mord, grov misshandel och våld mot tjänsteman med anledning av upploppen.

Eftersom det enligt Thornberg är kriminella gäng som ligger bakom menar han att polisen har gjort vad man kunnat och att det är politikerna som måste satsa mer pengar på polisen.

— Vi har systematiskt informerat regering och riksdag att vi måste ta oss an dessa gängen, säger Thornberg.

Själv menar han sig ha ”gjort sitt yttersta” och att det ”gör fruktansvärt ont” att se kollegor skadas.

— Vi är för få. Vi håller på att växa, men vi har inte växt i takt med problemen i samhället.

Trots att Thornberg inte representerar någon domstol utlovar han också hårda straff för de kravallande invandrarna.

— De här hänsynslösa personerna ska inte ut på länge, menar rikspolischefen.