INRIKES I en granskning av polisens antagningsprocess konstaterar man trots flertalet år av sänkta krav att kvinnor och icke-svenskar misslyckas i högre grad än svenska män. Därför föreslår nu riksrevisionen att man ser över processen så att den inte ”diskriminerar någon grupp”.

Polisutbildningen har redan förenklats under flera omgångar för att få ut fler poliser på fältet. Trots detta så underkänns rasfrämlingar och kvinnor i mycket högre utsträckning än svenska män. Nu har riksrevisionen granskat utbildningen och slutsatsen man drar är att man än en gång ska sänka kraven för att poliskåren ska nå upp till de krav på ”mångfald” som politikerna infört.

Kvinnliga sökanden har i synnerhet svårt att klara styrketesterna. Man säger att testerna vilar på en vetenskaplig grund samtidigt som man också menar att det inte är säkert att styrketesterna ”är anpassade för att mäta om de prövande har de förmågor som krävs för att lyckas i polisyrket”. Man fortsätter:

Det kan inte uteslutas att testet missgynnar kvinnor. Det kan även bero på att gränsvärdena är otydligt underbyggda.

För icke-svenskar är det istället begåvningstestet som är den stora stötestenen. Riksrevisionen förklarar detta med att begåvningstestet är ”är gammalt och innehåller ett ålderdomligt språk”.

Polisen kritisk

Marie Andersson på enhetskansliet för polisutbildningen, förhåller sig skeptiskt till ytterligare sänkta krav och i synnerhet för kvinnor:

Vi menar att styrketestet speglar de fysiska krav som yrket objektivt ställer och att det krävs en djupare analys för att ändra något som i förlängningen skulle kunna påverka såväl den enskilda polisens säkerhet som den samlade operativa förmågan

Man rekommenderar att polisen vidtar genomför en översyn av antagningsprocessen där man bland annat:

Säkerställer att kravprofil, tester och gränsvärden utgår från arbetsanalysen och inte diskriminerar någon grupp.