Riksteatern glorifierar kommunisten Winnie Mandela i ny scenshow
KULTUR • Skattefinansierade Riksteatern visar en show som hyllar Nelson Mandelas fru Winnie trots att hon gav order om kidnappningar och tortyr samt dömdes för mord på ett barn. Men svensk media är okritiskt positiva.
Riksteaterns uppdrag är att arrangera scenkonst över hela landet och deras verksamhet finansieras av de svenska skattebetalarna. Man har nu bjudit in en ensemble från Nederländerna för att framföra den politiska scenshowen ”Dear Winnie” som är en musikalisk hyllning till Nelsons Mandelas fru. Precis som sin kände make var hon kommunist och ”frihetskämpe”, men medan han blev allt mer inriktad på fredliga lösningar så utövade hon ett brutalt våld mot de som hon såg som sina fiender.
Med Winnie Madikizela-Mandelas liv som utgångspunkt samlas berättelser från åtta artister som alla har en koppling till den afrikanska kontinenten. De skapar tillsammans med tre musiker ett flätverk om att vara kvinna, svart och aktivist. Med massiv energi delar de utan försköning med sig av sina erfarenheter och sprider såväl frön av hopp som en inspirerande kraft Winnie Madikizela-Mandela var en av de mest ikoniska, komplexa och kompromisslösa hjältinnorna i vår samtid.
Riksteatern om "Dear Winnie"
Hon grundade organisationen Winnie Mandela United Football Club (WMUFC) som i själva verket fungerade som en kombinerad maffia, livvakt och paramilitär grupp. Männen utförde på hennes order kidnappningar, tortyr och avrättningar. Hon försvarade offentligt användandet av så kallad necklacing, vilket är när man tänder eld på ett däck som sitter runt någons hals, vilket ger en utdragen och mycket plågsam död.
Winnie Mandela dömdes för ett mord på en 14-årig pojke, men hennes stjärnstatus var så stor att hon trots det lyckades återuppta sin politiska karriär. Under den perioden anklagades hon för korruption, maktmissbruk och bedrägerier. Trots detta kallas hon fortfarande ”Mama Winnie” i Sydafrika och hyllas bland vänstern.
Svensk media har prisat föreställningen och i Dagens Nyheter skrev man att Winnie Mandela har ”ett komplicerat eftermäle”, men att showen löser det genom att ”tona ner de kriminella kontroverserna” och istället ”fokusera på kampviljan”. Svenska Dagbladet upplevde showen som ”ett långfinger mot den vita överheten”.
När Samnytt kontaktade Anna Gerdin, PR- och pressansvarig på Riksteatern, för att fråga om de delar i Winnie Mandelas liv som man ignorerat fick man svaret att man inte kan bemöta ”enskilda reaktioner på repertoaren”.