STORBRITANNIEN. En ny studie visar att automatisering kommer att leda till att Storbritannien tappar över en miljon arbetstillfällen till år 2030. Många jobb inom den offentliga sektorn kommer att ersättas med datorprogram.

robot

Över en miljon jobb kommer troligen att automatiseras i Storbritannien fram till år 2030. Detta enligt en studie gjord av forskare på Oxford universitet och konsultfirman Deloitte. Studien visar en 77 procents chans att 1,3 miljoner ”repetitiva” administrativa och manuella tjänster kommer att automatiseras inom femton år.

Mer än 850 000 jobb inom den offentliga sektorn, såsom lärare, socialarbetare och poliser, kommer eventuellt att ersättas med datorprogram. Det antal administrativa jobb på kommunnivå kommer enligt studien att minska från 87 000 år 2015 till 4 000 år 2030.

– Vi har redan sett många exempel på teknologi som spelat en roll inom den offentliga sektorn, säger Mike Turley, ansvarig för den offentliga sektorn vid Deloitte. Han fortsätter:

– Robotiska processer stödjer kommuner i deras datainsamling, förarlösa tåg blir allt vanligare och sensorteknologi används i sjukhus och i vårdhem för att övervaka patienter. Det ger mer tid för sjuksköterskor att ge kvalitativ vård till de som behöver.

Representanter inom Labourpartiet i England föreslog i somras en idé om att en medborgarlön bör övervägas, som en lösning på den framtida arbetslösheten. De menar att artificiell intelligens kommer att spela en allt större roll på arbetsmarknaden och att den nuvarande välfärdsmodellen möjligtvis är förlegad.

– Medan vår ekonomi och jobben i den förändras, så har välfärdsstaten kämpat för att hänga med. Om vi vill ha en system där arbete lönar sig och som gör något åt den förödande nivån av fattigdom vi har i Storbritannien, då måste vi tänka radikalt. Detta är en välkomnad rapport av vad som kan komma att bli en hörnsten i en modern välfärdsstat, sa Jonathan Reynolds, före detta representant inom Labour, om förslaget tidigare i somras.

Källor:
Robots could put more than 1mn Brits out of work by 2030 – study
John McDonnell: Labour taking a close look at universal basic income


  • Publicerad:
    2016-10-31 09:50