Flera nationella i Jönköpingstrakten råkade nyligen ut för antagonister från ”Afa” . Daniel Bergman var en av måltavlorna. ”Självklart kommer jag fortsätta min verksamhet, utan tvekan”, förklarar han till Nordfront.

En tillsynes samordnad aktion från anonyma aktörer riktade sig nyligen mot flera nationella personer i Jönköping och närliggande orter. En rökbomb kastades in i en bostad, en bil brann upp, flera fick personligt riktade hot genom klotter på husväggar och det förekom även mordhot via telefon.


Lokal press uppmärksammade händelserna kring Jönköping där flera nationella personer var måltavlor för ”Afa”

En vanlig åsikt angående trakasserier från ”Afa” och andra bokstavskombinationer är att det är onödigt att ge dessa reklam genom att bekräfta deras verksamhet. Jönköpingsposten har dock redan skrivit om händelserna. Om avsikten med trakasserierna delvis var att utsätta måltavlorna för en social isolering så har resultatet fått motvänd effekt. Många utomstående har istället reagerat med avsky och kontaktat de berörda för att visa sitt stöd, även personer med skiljda politiska åsikter.

Daniel Bergman var en av personerna som ”Afa” riktat in sig på. ”Nu kanske de tror att jag är lättare att skada när jag har barn”, säger han till Nordfront.

Daniel Bergman hotades tillsammans med sin sambo med klotter och fick sin bil uppbränd. På väggen utanför bostaden lämnades signaturen ”AFA ser er”. Det är inte första gången som Daniel Bergman har hotats av anonyma antagonister. Tidigare försökte de skrämma honom till tystnad utan framgång. De sa då även åt honom att lägga ner sitt musikband Endless Pride. Bergman förklarar:

– Nu kanske de tror att jag är lättare att skada när jag har barn. Nu när min situation ser annorlunda ut mot innan så kan de tro att detta är min svaga punkt. Självklart kommer jag fortsätta min verksamhet, utan tvekan. Det borde de ju förstå efter alla år. Efter tio år är vi i bandet jätteoffentliga. Har de lyckats göra något för att stoppa oss? Nej.

Vad har reaktionerna blivit bland grannar och utomstående?

– Sjukt många av dem vi kallar vanligt folk har hört av sig och varit skitförbannade. Dessa händelser har inte ökat Afas fans direkt, bland vanligt hyggligt folk i alla fall. De är många i stan som är trötta på Afa. Folk som jag hejat på någon gång kommer fram och berättar att det är fördärvligt och visar sympati för mig som person och min rätt att göra och tycka vad jag vill. Vad är det som jag har gjort som stör någon? Jag skadar ingen annan på grund av mitt engagemang. Vi organiserar en spelning djupt inne i skogen som inte stör någon, vad är problemet liksom? Det går upp för folk att jag är en hygglig kille trots allt, även om de inte håller med mig i allt jag tycker.

Menar Afa att göra allvar med sina hot?

– Ja vad ska man säga? En av oss kontaktades på telefon och hotades till livet. Han svarade att de skulle synas på Icaparkeringen. Ingen ville visa upp sig. Gång på gång har vi sett att Afa inte är intresserad av att ha någon fysisk konfrontation utan de nöjer sig med att smyga omkring som anonyma figurer i mörkret när de befinner sig på avstånd. Då kan man fråga sig vem det är som är feg och rädd.

Patrik Frídén var en annan måltavla som fick sitt namn spejat på en vägg:

– Motarbetas jag av de svenskfientliga är det ett intyg på att jag går rätt väg, berättar han till Nordfront.

Attentatsmännen och likasinnade från ”Afa” i Jönköping har gjort en del misstag vilket gör att de inte längre är så anonyma som de skulle kunna önska. Nordfront kan få anledning att återkomma i ärendet.

”Afa” lämnade sitt signalemente på husväggen. Patrik Frídén ser det som ett intyg på att han går rätt väg.


  • Publicerad:
    2012-07-11 12:02