UTRIKES. Den amerikanske före detta presidentkandidaten Ron Paul ställer sig kritisk till USA:s intention om att eventuellt lägga sig i den pågående konflikten i Ukraina. Han menar att amerikanerna ”inte har där att göra” och ”inte bör vara delaktiga”.

Ron Paul.

Ron Paul.

I en intervju med Russia Today (RT) säger den amerikanske förre detta presidentkandidaten Ron Paul att det ”inte finns någon mening” i att USA blandar sig i den eskalerande konflikten i Ukraina.

— Jag anser inte att vi har där att göra.

Spänningarna i Ukraina har ökat de senaste veckorna, särskilt efter att president Viktor Janukovitj avsattes i februari i och med våldsamma regimkritiska protester i huvudstaden Kiev. Våldet spred sig snabbt till andra delar av landet, i synnerhet Krimhalvön där lokalbefolkningen vägrar kännas vid den nya regeringen och har bildat egna självförsvarsstyrkor. Samtidigt har Ryssland skickat trupper till Krimhalvön för att skydda sina militärbaser i området samt majoritetsbefolkningen där som är etniska ryssar.

— Jag anser att det vore bra ifall vi tog hänsyn till ukrainarna. Det är deras inbördeskrig och bestämmanderätten över vem som ska styra landet bör förbehållas dem själva. Dessvärre lägger sig andra i och det förefaller oemotståndligt för USA att lägga sig i, säger Paul.

USA har brutit all militär kontakt med Ryssland på obestämd tid och uppges överväga vidare åtgärder ifall president Vladimir Putin godkänner fortskridandet av den pågående konflikten på Krimhalvön där pro-ryska trupper hamnat i direkt konflikt med soldater som är lojala till Ukraina. Enligt Paul är dock inte lösningen på problemet att sända amerikanska trupper till Ukraina.

— Vi vill definitivt inte skicka in några trupper just nu, säger Paul och tillägger att det vore en omöjlighet att försöka hjälpa till på ekonomisk väg.

— Vi har inte tillräckligt med pengar, så idén om att rädda Ukraina är fullkomligt nonsens. […] Jag ser inte hur vi skulle ha råd med det och vi ska inte göra det. Det hela går inte ihop alls från en ekonomisk synvinkel eller en politisk sådan. Det brukar alltid handla om att tävla om makt och jag tror att det är det som pågår.

Under sin presidentkampanj avvek Paul upprepade gånger från det politiska etablissemanget då han bestämt motsatte sig alla former av militära ingripanden utomlands. Även om han avgick förra året efter ett misslyckat tredje försök att tillskansa sig Vita Huset förblir han kritisk till varje försök av Obamaregimen att inblanda landet i ett annat lands angelägenheter.

Till ryska RT säger han:

— Amerika vill alltid lägga näsan i blöt. De har ett imperium att bygga upp och försvara och jag tycker det är en röra.

— Jag anser inte att vi ska intressera oss alls för Ukraina. Om något ska vi uppmuntra ukrainarna att lösa sina egna problem och när de väl har en regering ska vi vara öppna för samarbete och förhandlingar med dem, tillägger han.

På frågan om han har något råd till den nuvarande administrationen rörande Ukrainakonflikten svarar han:

— Vi bör hålla oss utanför det och inte vara delaktiga.

Källa:
Ron Paul: US shouldn’t meddle in Ukraine


  • Publicerad:
    2014-03-05 23:05