Dagens datum 27 oktober: Denna dag 1941 – en månad innan USA går in i andra världskriget – håller den amerikanske presidenten ett tal om en ”hemlig karta” innehållandes Tyskland planer på världsherravälde.

Fredskämpen Charles Lindbergh pekade i sitt berömda Des Moines-tal ut tre huvudgrupper som hetsade Amerika in i andra världskriget när den amerikanska befolkningen ville att landet skulle stå utanför; britterna, Roosevelt-administrationen samt de amerikanska judarna. Åtminstone två av dessa grupper var ansvariga för den ”hemliga karta” som Franklin D. Roosevelt orerade om den 27 oktober 1941.

Franklin D. Roosevelt, en odömd krigsförbrytare.

Franklin D. Roosevelt, en odömd krigsförbrytare.

I sitt tal till den amerikanska marinen, ett tal som livesändes till hela nationen, berättade Roosevelt om en hemlig karta som bekräftade presidentens tidigare anklagelser om att Tyskland var ute efter ”världsherravälde” och att Tyskland dessutom planerade en attack mot Amerika. Endast ett amerikanskt inträde i kriget skulle förhindra det tyska hotet mot hela världen och alla amerikaner.

Hitler har ofta protesterat att hans planer för erövring inte sträcker sig över Atlanten […[ Jag har i min hand en hemlig karta, gjord i Tyskland av Hitlers regering – av planerarna till den nya världsordningen. Det är en karta av Sydamerika och del av Centralamerika såsom Hitler planerar att organisera det.

Kartan (som slutligen kunde visas upp för allmänheten 1985) visade ett Sydamerika uppdelat i fyra stora stater – Brasilien, Argentinien, Neuspanien och Chile – som skulle administreras av tyskarna och som benämndes som ”Gaus” efter tysk, nationalsocialistisk modell. Dessutom visade kartan flygförbindelser norrut till Panama och Mexiko.

Denna karta, mina vänner, gör det klart att nazisten designar inte bara Sydamerika utan också USA […] Alla vi amerikaner, av alla åsikter, står inför valet mellan den sorts värld vi vill leva i och den sorts värld som Hitler och hans horder vill tvinga på oss.

I sitt tal påstår Roosevelt dessutom att han också har hemliga dokument som visar att Tyskland i sin strävan mot världsherravälde skulle förgöra alla världens religioner och ersätta den med en internationell nationalsocialistisk kyrka med Mein Kamp som helig skrift istället för bibeln och andra religiösa skrifter. ”Mycket enkelt och mycket rakt på sak – vi är tvungna att dra vår egen åra för att förgöra Hitlerismen”, uppmanade Roosevelt vidare.

Krigshetsaren Roosevelt hade tidigare under året flyttat fram sina positioner för att leda USA in i andra världskriget – mot den egna befolkningens vilja. I mars hade han undertecknat Lend Lease-lagen som gav USA möjlighet att ge Storbritannien militärt stöd och militär utrustning. I april ockuperade amerikanska trupper Grönland och i juli skedde ockupationen av Island. Allt detta kränkte naturligtvis den amerikanska neutraliteten och internationell lag.

Roosevelts propaganda-tal fick stor effekt på den amerikanska befolkningen. Antikrigsorganisationen America First tystades effektivt ner och Roosevelt lyckades skrämma nog många amerikaner inför det tyska hotet och få den amerikanska opinionen på sin sida. En månad efter talet utsatte USA Japan för en bränsleblockad som ledde till attacken på Pearl Harbor. USA kunde därmed träda in i andra världskriget.

Den mystiska kartan var viktig för Roosevelt att skrämma krigsmotståndare till tystnad, men fanns det verkligen någon plan från Tyskland att invadera USA? Den tyska regeringen svarade i ett uttalande att dessa hemliga dokument var ”förfalskningar av de mest klumpiga och grövsta sort” och ”så meningslösa och absurda att det är överflödigt för riksregeringen att ens diskutera dem”.

Men också andra ville se de fantastiska bevisen för de planer på nationalsocialistiskt världsherravälde som Roosevelt talade om. Under en presskonferens dagen efter talet frågade en reporter efter en kopia av den hemliga kartan, men Roosevelt vägrade visa denna utan konstaterade istället att den kom från ”en mycket tillförlitlig källa”.

Denna ”tillförlitliga” källa visade sig många år senare ha varit en viss William Stephenson, Churchills handplockade agent i Nordamerika och chef för British Security Coordination som var specialiserad inom bland annat svart propaganda, förfalskningar av dokument och ryktesspridning. BSC, som var en underavdelning till brittiska underrättelsetjänsten MI6, hade sitt kontor i Rockefeller Centre på Manhattan i New York och såväl Roosevelt som FBI-chefen J Edgar Hoover kände till dess verksamhet.

Kartan uppges ha ritats av brittiska agenter, sannolikt stationerade i Kanada, och Stephenson såg till att den kom i händerna på OSS-chefen (föregångaren till CIA) William Donovan som sedan gav den till Roosevelt för att användas i propagandasyfte.

Den "hemliga kartan", enligt flera historiker förfalskad av William Stephenson.

Den ”hemliga kartan”, enligt flera historiker förfalskad av William Stephenson.

På senare tid har brittiska ex-agenter trätt fram och berättat om BSC:s verksamhet i USA. I boken British Security Coordination: The Secret History of British Intelligence in the Americas, 1940-45 berättar BSC-agenter hur de infiltrerade det amerikanska samhället och manipulerade media med hjälp av förfalskade dokument. Bland annat förfalskade de bevis för att Tyskland hade en invasionsplan över Bolivia.

I sina memoarer You Only Live Once (1984), skriver den brittiske BSC-agenten Ivar Bryce, som var underställd Stephenson, att det var han som kom på den hemliga kartan över Sydamerika och fick Stephensons godkännande till att producera den.

Få historiker, om någon, tror idag att Hitler hade en plan på att invadera USA. Det var en medveten lögn för att få in USA i kriget genom att måla upp ett hot som inte fanns. En av de mer trovärdiga historikerna, den brittiske militärhistorikern J.F.C Fuller, skriver i sitt bokverk De avgörande slagen:

Från de beslagtagna tyska arkiven finns det inga bevis som stödjer presidentens påståenden om att Hitler planerade en offensiv mot det västra halvklotet, och fram till att Amerika gick in i kriget finns det rikligt med bevis för att det var det enda han ville undvika.

Rekommenderad läsning:
FRANKLIN D. ROOSEVELT’S ”NAVY DAY ADDRESS”
Roosevelt’s ’Secret Map’ Speech
Hitler’s amazing map that turned America against the Nazis: A leading novelist’s brilliant account of how British spies in the US staged a coup that helped drag Roosevelt to war
The secret persuaders

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-10-27.


  • Publicerad:
    2018-10-27 00:25