VALÅR. I år kommer så kallade ambulerande röstmottagare åka hem till personer som av olika anledningar inte själva kan ta sig till en vallokal för att rösta.

I årets val kommer så kallade ambulerande röstmottagare att göra hembesök hos människor som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själva kan ta sig till vallokalen.

— Ambulerande röstmottagare har med sig i princip samma saker som du hittar i förtidsröstningslokalen. De ska ha med sig valkuvert, obligatoriska valsedlar, en mobil valskärm som du kan rösta bakom, säger Hans-Ivar Swärd, valhandläggare på Valmyndigheten.

Det är tack vare den nya vallagen som detta nya sätt att rösta nu verkställs, vilken innefattar att alla röstberättigade i Sverige som inte kan ta sig till vallokalen istället kommer att få hembesök av dessa röstmottagare.

Svärd säger även att alla kommuner måste erbjuda tjänsten, annars kan det få ”konsekvenser”. En av dessa så kallade konsekvenser skulle då exempelvis kunna vara, om det anses vara grovt eller allvarligt, att besluta om omval eller omräkning.

Källa:
Premiär för hembesök från vallokalen


  • Publicerad:
    2018-05-21 19:15