RUMÄNIEN. Över 90 procent röstade för att skriva in äktenskapet som en union mellan man och kvinna i grundlagen. Men på grund av lågt valdeltagande blev den rumänska folkomröstningen ogiltigförklarad, och nu tänker parlamentet legalisera så kallade samkönade partnerskap.

I Rumänien var homosexualitet kriminaliserat ända fram till 2001, och enligt den internationell homolobbyorganisationen ILGA-Europe är Rumänien ett av Europas mest homofobiska länder. Nu verkar dock homolobbyn ha vunnit en stor och något oväntad seger i landet.

Tidigare i år samlade den konservativa organisationen Koalition för familjen in tre miljoner underskrifter för en folkomröstning om homoäktenskap. Idag är så kallade samkönade äktenskap inte lagligt i Rumänien och folkomröstningens avsikt var att säkra detta genom att ändra grundlagen till att definiera äktenskapet som en pakt mellan en man och en kvinna. Hade man lyckats få igenom en grundlagsändring hade frågan behövt tas upp i samband med parlamentsval innan en eventuell lagändring.

HBTQP-aktivister har försökt att påverka röstdeltagandet i folkomröstningen för att göra den ogiltig. Homolobbyn vill inte att frågan om äktenskapet ska bestämmas av folket, och menar att det traditionella äktenskapet är att ”sätta kurs mot ett mer auktoritärt styre”, vilket öppnar för att begränsa lobbyns makt i framtiden.

Detta lyckades man med och trots att 93,4 procent av röstdeltagarna röstade ja till grundlagsändringen i helgen blev valdeltagandet så lågt som 21 procent, vilket ogiltigförklarade hela omröstningen.

Regeringspartiet PSD har dessutom gjort färdigt ett lagförslag som kommer att legalisera civila partnerskap, även för så kallade samkönade par.

— Lagförslaget är färdigskrivet och mina partikamrater kommer att lägga fram det i parlamentet nästa vecka, säger Rumäniens Europaminister Victor Negrescu.

Det nya lagförslaget har inget direkt samband med helgens folkomröstning, utan har arbetats fram i månader. Bakgrunden är bland annat att EU har tvingat Rumänien att ge uppehållstillstånd åt homopar som ”gift sig” i andra EU-länder.

Källor:
Rumänsk helomvändning om homosexuella partnerskap
Romania skal gjennomføre folkeavstemning om homoekteskap


  • Publicerad:
    2018-10-10 11:30