TIGGERIET. Enligt Rumäniens blivande vice minister för EU-fonder, som själv är rom, är tiggeriet ett respektabelt yrke som ingen borde skämmas för. Romer som reser till bland annat Sverige för att tigga jämför han med vanliga jobbresor.

I en längre artikel angående tiggeriet intervjuar Helsingborgs Dagblad romen Ciprian Necula som är Rumäniens blivande vice minister för EU-fonder. I intervjun berättar Necula, som bär en tröja med texten ”rasister har liten hjärna” eller enligt den egentliga betydelsen: ”rasister har liten kuk”, att tiggeriet är ett yrke som kan likställas med vilket annat yrke som helst, ”ett sätt att tjäna snabba pengar”.

— Och tiggeri är ett sätt att tjäna snabba pengar, det är faktiskt ett yrke, säger Necula som kallar EU-migranterna för ”rörlig arbetskraft”.

Necula beskriver tiggeriet som ett rollspel där tiggaren bygger upp en falsk bild av sin nuvarande situation som han eller hon sedan säljer. Enligt Necula handlar det om att vara så övertygande som det bara går. Som tiggare spelar man på folks naivitet och vilja att göra gott.

— Och människor betalar några kronor för att i fem minuter känna sig som en räddare, säger han.

I intervjun skriver HD att:

Han drar exempel efter exempel. Killen som tigger i tunnelbanan och som tagit på sig gamla och illaluktande kläder och luktar så illa att folk betalar för att slippa att stå bredvid honom. Människor som spelar funktionshindrade för att väcka sympatier. Ciprian Necula berättar om kusinen som han brukade tillbringa sommarloven med när han var barn, som numera spelar dragspel och tigger i Spanien.

Necula berättar även att det är mer lönsamt för romer att tigga än att ha ett vanligt yrke och tar sin kusin som ett exempel.

— Hans farfar var smed och min kusin lärde sig hantverket från honom. Men det är mycket lättare att försörja sig på att spela dragspel än att arbeta som smed och nu har han gjort det i femton år, förklarar han.

Källa:
Ciprian Necula: Tiggeri är ett yrke


  • Publicerad:
    2015-06-07 19:00