DONETSK Nyhetstjänsten Russia Today visar i ett reportage bilder från Donetsk där civila och deras hem bombats sönder och samman av ukrainskt artilleri.

Under söndagen förbjöd EU den ryska nyhetsjänsten Russia Todays sändningar till Europa. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är Russia Today en del av Rysslands ”mediemaskin” medan EU:s utrikesrepresentant Joseph Barell säger att Russia Today ägnar sig åt ”systematisk informationsmanipulering och desinformation”.

En anledning till att Russia Today förbjuds kan vara att nyhetstjänsten förmedlar information som västmedierna försöker mörklägga, exempelvis att den ukrainska armén dödar civila.

Ett reportage som Russia Today genomfört handlar om hur civila i utbrytarrepubliken Donetsk fångats mellan två frontlinjer och beskjutits av ukrainskt artilleri. Bilderna visar på omfattande förödelse av civilas hem samt berättelser om familjemedlemmar som dött i bombningarna.

Reportaget berättar bland annat om en familj som brann upp av artillerielden och en mor och dotter som dödades när de försökte ta skydd i källaren. Familjemedlemmar, släktingar och andra invånare har tvingats bränna de döda och ”begrava dem som djur”. Invånarna i byn har nu tagit skydd i en skolkällare utan värme och el.

Foto: @ASBMilitary Twitter
Foto: @ASBMilitary Twitter
Foto: @ASBMilitary Twitter