RYMDEN. Den israeliska rymdfarkosten Bersheet, som skulle föra ”Förintelsen” och Israels nationalsång ut i universum, kraschade när den försökte landa på månen på torsdagskvällen.

Selfie från den israeliska månlandaren Beresheet med jorden i bakgrunden och sionistisk propaganda i förgrunden (skärmdump Facebook).

Det skulle bli den första privatfinansierade rymdfarkosten att landa på månen, ett tekniskt samarbete mellan det privatägda israeliska SpaceIL, statliga IAI men även det svenska företaget SSC (Swedish Space Corporation).

Det skulle också bli en spektakulär sionistisk propagandaaktion, där en del av syftet med rymdfärden var att föra en nano-version av den judiska Bibeln, Israels självständighetsdeklaration och nationalsång, barnteckningar, ett budskap från Israels tidigare president Shimon Peres samt minnen upptecknade av en överlevande från Förintelsen till månen.

Under torsdagskvällen var Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på plats för att vara med under firandet av månlandningen. Men i stället fick han se hur farkosten tappade kontakten med jorden och kraschlandade vid 21.25-tiden svensk tid.

— Otroligt tråkigt, den ligger nog där i småbitar nu, säger Linda Lyckman, chef för teknologi och innovation vid SSC, till TT från rymdbasen Esrange utanför Kiruna, varifrån signalerna från Beresheet sänts vidare till Israel.

— Vi lyckades inte, men vi försökte definitivt. Jag tycker att det vi har gjort är fantastiskt stort. Vi borde vara stolta, förklarade SpaceIL:s vd Morris Kahn från kontrollrummet i Yehud.

Det återstår att se vad nästa israelisk-svenska rymdprojekt blir – ett Forum för levande historia på Mars?

Källa:
Privatfinansierad rymdfarkost kraschade på månen


  • Publicerad:
    2019-04-12 08:05