RYSSLAND. När polis skulle gripa 61-årige Vladimir Bardanov i dennes villa barrikaderade han sig och öppnade eld. Med automateld och handgranater höll han ut mot inkallade specialstyrkor i tio timmar innan han slutligen brann inne.

I vad RT beskriver som en ”Scarface-liknande standoff” som pågick i tio timmar brann den 61-årige ryssen Vladimir Bardanov inne i sin egen villa strax utanför Moskva och dog.

Bardanov var en rysk gangster som bland annat tidigare ägt ett säkerhetsföretag, men senast var vd för en byggfirma. Han misstänktes för omfattande handel med illegala vapen och när polis presenterade en husrannsakningsorder för Bardanovs hustru svarade han med att öppna automateld och kasta två handgranater från villans övervåning.

Den ryske gangstern tycks ha beslutat sig för att ett eventuellt gripande av honom skulle bli dyrköpt för polisen. Han barrikaderade sig sedan inne i villan tillsammans med sin dotter, svärson och sitt barnbarn och öppnade eld mot alla som försökte närma sig.

Efter ett tag gick han med på att släppa ut dottern och barnbarnet, men vägrade konsekent – trots flera erbjudanden – att kapitulera och komma ut. Enligt RT ska en polis från ryska specialstyrkor som kom att omringa huset att skottskadas lindrigt.


Händelsen jämförs med den klassiska slutscenen i filmen Scarface från 1983 med Al Pacino i huvudrollen som Tony Montana.

I vad som misstänks vara ett försök att förstöra bevis började Bardanovs vapen- och ammunitionsgömma i huset att brinna och elden kom snart att sprida sig till andra delar av villan. Men 61-åringen framhärdade i att avböja alla erbjudanden om att ge upp.

Efter tio timmar märkte polisen att mannen slutade skjuta från villan, varpå man kunde börja släcka branden.

— När branden startade fick han återigen ett erbjudande att kapitulera. Men han vägrade att komma ut och blev kvar i den branddrabbade delen av byggnaden. Enligt preliminära uppgifter avled han, säger en källa till RT.

 


  • Publicerad:
    2021-03-31 12:00