RYSSLAND. Olga Kuzkova, en rysk skönhetsdrottning som blivit vald till Miss Charmig av fotbollsintresserade i den ryska fotbollsligan, har poserat med nordiska och nationalsocialistiska symboler.

Olga Kuzkova, inte utan synd enligt ryska fotbollsförbundet.

Olga Kuzkova, inte utan synd enligt ryska fotbollsförbundet.

En rysk skönhetsdrottning har fråntagits sin titel som Miss Charmig efter att ha postat bilder på sin VK (den ryska motsvarigheten till USA:s Facebook), som av vissa anses provocerande. Olga Kuzkova hade utsetts till Miss Charmig av den ryska fotbollsligans följare och representerade CSKA Moskva, ett fotbollslag som ägs av det ryska försvarsdepartementet men styrs av en judisk klubbordförande.

På en av bilderna står hon sexigt klädd med hakkorsarmbindel framför de legendariska så kallade ”gasugnarna”, som enligt den populära myten byggdes av Adolf Eichman och där sex miljoner judar av många tros ha förintats utan spår. På bilden finns en text där det står att judar och mörkhyade ”brinner bra”.

Fotbollstittandet har under de senaste åren allt mer politiserats. Det är numera vanligt i europeiska länder, som t.ex. Storbritannien och Ukraina, att fotbollsklubbar ägs av rika judar. I Ukraina används denna makt för att få kontroll över supporterklubbarna för att använda sig av deras våldspotential.

Även västvärldens säkerhetstjänster satsar på att bygga upp kontakter med fotbollshuliganer, under förevändning att bekämpa gängvåld. I Sverige har regimstödjande aktivister försökt att använda sig av fotbollen för att föra fram sin politiska agenda.

Även det ryska fotbollsförbundet har kommenterat de politiska bilderna:

–Det är olyckligt vad som hänt. Men ändå så ber jag er att förstå situationen, och personen. Vi gör alla misstag i vår ungdom och tar ibland fel väg. Vem är utan synd? säger ordföranden Sergey Cheban.

Nyligen blev en afrobrittisk fotbollsspelare vid namn Emmanuel Frimpong utvisad för att ha visat fingret åt Spartak Moskvas publik, efter att de gjort apljud åt honom. Den gången kom det ryska fotbollsförbundet fram till att det inte var rasism som föranlett provokationerna.

Källor:
Neo-Nazi Russian beauty queen causes social media stink, stripped of title
De är ondskans ansikten – och står för historiens värsta brott


  • Publicerad:
    2015-07-27 12:20