UKRAINAKONFLIKTEN Veckan efter att Rysslands biträdande utrikesminister varnat för riskerna med det kompromisslösa nya kalla kriget, hyllar landets utrikes underrättelsechef den stundande freden efter Rysslands kommande vinst.

När Rysslands biträdande utrikesminister Sergei Ryabkov intervjuades av CNN förra veckan bedömde han utsikterna för en kompromiss mellan Moskva och Kiev rörande Ukrainakonflikten vara obefintliga, då han fann de förslag på lösningar som presenterats av den ryske presidenten Vladimir Putin respektive Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj vara ”totalt inkompatibla”.

Ryabkov konstaterade också att de nuvarande geopolitiska spänningarna mellan Ryssland och västvärlden idag ligger på en aldrig tidigare skådad nivå, även jämfört med ”det kalla krigets allra strängaste kyla”, och han uttryckte oro för att de därmed förknippade riskerna bara fortsätter att växa. Den biträdande ministern påminde om frånvaron av någon ”magisk lösning” på konflikten och anklagade västvärlden för

  • en generell ”avsaknad av sunt förnuft, återhållsamhet och nykter analys”.
  • en mer specifik och ytterst naiv ”underskattning av Rysslands beslutsamhet att försvara sina kärnsäkerhetsintressen”.

”Det strategiska initiativet vårt - men vem ska vi förhandla med?"

När chefen för Ryska Federationens yttre Underrättelsetjänst (SVR) Sergej Narysjkin på tisdagen intervjuades i den ryska tidskriften Razvedchik (”Spion”) om sin syn på Ukrainakonflikten gav han uttryck för en helt annan optimism rörande en snar uppgörelse mellan parterna – en som dock förutsätter Ukrainas självinsikt om realiteterna på krigets slagfält.

En faktor med potential att försvåra en överenskommelse är enligt Narysjkin att den sittande regeringen i Kiev saknar legitimitet och därför i Kremls ögon egentligen inte kvalificerar sig som en samtalspartner. Underrättelsechefen har tidigare motiverat sin bedömning av Zelenskyjs ställning med det faktum att medan dennes presidentperiod förlöpte redan i maj 2023, har han sedan dess ”av uppenbar fruktan att i så fall förlora makten över en nation och ett folk som han ej tillhör” vägrat hålla ett nyval med hänvisning till den utfärdade krigslagen.

Narysjkin framhöll vidare att Ukrainakonflikten för Rysslands del i grunden inte är en kamp mot Kiev, utan snarare en strid mot det kollektiva väst – en i vilken Rysslands frihet och suveränitet står på spel.

Just genom att ifrågasätta den ukrainska regimens legitimitet och samtidigt beskriva konflikten som ett proxykrig ställer Narysjkin indirekt frågan om med vem Ryssland har att teckna sannolika vapenvile- och fredsavtal med rörande den konflikt, som man enligt honom är i färd att gå segrande ur.

Vad styrkeförhållandena på Ukrainakonfliktens slagfält beträffar, råder nämligen för underrättelsechefen inga som helst tvivel.

— Frontlinjesituationen är definitivt inte till Kievs fördel. Det strategiska initiativet på samtliga områden tillhör oss, vi är nära att nå våra mål, samtidigt som den ukrainska armén är på väg mot kollaps.

Från officiellt ryskt håll har det länge fastslagits att kriget i Ukraina kommer att fortsätta tills Ryssland når sina mål – antingen på slagfältet eller via förhandlingar.

President Putin kräver att Ukraina helt ska dra sig ur de fyra östliga regionerna Donetsk, Lugansk, Cherson och Zaporizjzja, vilka Ryssland betraktar som sina, medan Ukrainas president Zelenskyj avvisar en sådan lösning, med hänvisning till att den enligt honom vore en direkt kapitulation från ukrainskt håll – en hållning som han hittills haft brett västligt stöd för – eller snarare som man från västligt håll flertalet gånger avkrävt honom.

Alternativet världskonflikt

Sky News uppger att Zelenskyj till nyhetskanalens reporter lagt fram ”verklighetsfrämmande förslag” på lösningar av Ukrainakonflikten:

  • Ett konkret erbjudande om Nato-medlemskap till Ukrainas obesatta delar skulle ge tid till senare förhandlingar rörande landets övriga delar.
  • Nato-trupper sätts in en första fas in i landets obesatta delar och stannar där till medlemskap kunnat tecknas, för att därefter gå vidare mot landets övriga delar.

Kremls talesman Dmitrij Peskov kommenterade vid en pressträff på tisdagen – samma dag som spionchefen Narysjkins intervju för Razvedchik – att Ryssland inte har för avsikt att avsluta sin militära kampanj i Ukraina ”förrän samtliga mål som satts upp av presidenten och överbefälhavaren har uppnåtts”.

— Dessa mål kan uppnås som ett resultat av den speciella militära operationen eller ett resultat av relevanta förhandlingar, tydliggjorde han i bekanta ordalag och tillade till synes obekymrat att inga samtal för närvarande pågår.