MASSMEDIA I ett utspel går ryska utrikesdepartementet till hårt angrepp mot de ”svenska” kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen. Man skriver att tidningarna är fulla av russofobi och att de har publicerat ”falska och grundlösa anklagelser” mot Ryssland.

På det ryska utrikesdepartementets hemsida har det publicerats en artikel som går till hårt angrepp mot kvällspressen i Sverige. Man pekar särskilt ut den S-kopplade Schibsted-tidningen Aftonbladet och Bonniers Expressen för att sprida så kallad russofobi och ”falska och grundlösa anklagelser” mot Ryssland.

Man tar upp tre exempel på fake news om Ryssland och den ryska invasionen av Ukraina från tidningarna. Den första gäller missilnedslaget i staden Krementjug, som fick ett köpcenter att börja brinna. Enligt ryska UD ”skyndade svensk media att återpublicera Kiev-regimens falska nyhet om den påstådda ’ryska attacken’”.

Man pekar ut Expressen-journalisten Johan Ronge och skriver bland annat att denne valde att citera ”skandalösa uttalanden av [Ukrainas president] Volodomyr Zelenskyj”. Citatet man syftar på är att Zelenskyj efter attacken hävdade att ”Ryssland fortsätter att straffa vanliga människor för sin egen impotens” samt att det ”är meningslöst att vänta sig duglighet eller mänsklighet” från Ryssland.

Köpcentrumet som brinner efter angrepp från Ryssland.

Man kritiserar att svensk media inte brydde sig om att kontakta eller ens citera ryska myndigheter, trots att en talesperson för det ryska utrikesdepartementet i ett officiellt uttalande berättat om hur det ryska flygvapnet ”genomfört en högprecisionsattack från luften mot hangarer innehållandes bestyckningar och krigsmaterial levererat av USA och europeiska länder vid Krementjugs vägganläggningsmaskinsfabrik” och att attacken ledde till att det började brinna i ett ”icke-fungerande shoppingcentrum i närheten av fabriken”.

När det finns sådan stor diskrepans mellan de två sidornas historier borde man ha låtit båda sidor komma till tals ifall man bedriver seriös journalistik, skriver man vidare. Istället valde den ”svenska” kvällspressen enligt ryska UD att publicera ”trendiga” och ”russofobiska nyheter i bästa ’demokratiska’ tradition och fullständigt ignorera den ryska positionen”.

"Får instruktioner uppifrån"

Man kritiserar även hur Aftonbladet citerat generallöjtnant Michael Claesson från den svenska Försvarsmakten där han påstår att Ryssland kan komma att avfyra en missil mot Sverige och mot ett civilt mål ”helt utan militär signifikans”. Enligt ryska UD kryddade man till hetsen med att visa en bild från det brinnande shoppingcentret i Krementjug.

Dessutom kritiserar man hur svensk media har hävdat att Ryssland använder ”livsmedel som vapen” och att man försöker att ”svälta hela världen” och på så sätt skapa massiva flyktingvågor från Afrika till Europa.

En av Försvarsmaktens "digitala lägesuppdateringar" med insatschefen och generallöjtnanten Michael Claesson i mitten

Ryska UD skriver att svenska journalister har fått ”instruktioner uppifrån” att sprida lögnen om att Ryssland ligger bakom livsmedelskrisen. Man menar att dessa journalister ”envist vägrar att se att svälthotet skapas av europeiska och amerikanska funktionärer” som ”medvetet stör ut logistikkedjor” genom att införa sanktioner mot bland annat Ryssland, trots att sanktionerna ”slår tillbaka mot deras egna landsmän”.

Avslutningsvis skriver ryska utrikesdepartementet:

Allt som finns kvar att göra är att beklaga att så kallat "självständiga" journalister slutligen har tappat all kontakt med verkligheten i deras dårskap, helt desperata att bibehålla den russofobiska politik som släppts lös av det kollektiva väst och medvetet tvingats på dess medborgare istället för att erkänna att det inte var Ryssland som skapade "hotet".

Kvällspressen helt oförstående inför kritiken

Men varken Aftonbladet eller Expressen vill ta till sig av kritiken, som man istället avfärdar som ”bisarr”.

— Det är så klart en bisarr, om än inte speciellt förvånande, attack på Aftonbladet och två av våra medarbetare. Även om den inte förändrar på något sätt hur vi kommer bevaka det ryska anfallskriget mot Ukraina så är det en oroande eskalering mot den oberoende journalistiken, säger Martin Schori, ställföreträdande ansvarig utgivare och biträdande redaktionschef på Aftonbladet i en kommentar.

Även Expressens tidigare chefredaktör Thomas Mattsson, som nu är ledamot i Tidningsutgivarnas styrelse, påstår att det egentligen är en attack mot ”oberoende journalistik”.

— Det tyder på en viss desperation från ryska UD som håller på att förlora mediekriget, men också stor okunskap om hur medier i demokratier fungerar. Här avslöjas väl den ryska regeringens syn på oberoende nyhetsförmedling, säger Mattsson.

Mattsson gör sig också lustig över att det ryska utrikesdepartementet ”under brinnande krig” tar sig tid att läsa och kritisera media i andra länder. På vilket sätt ett utrikesdepartement inte skulle kunna fullfölja sina mest basala uppgifter, som att hålla koll på hur landet framställs i utlandet, förklarar han dock inte.