RYSSLAND. Tidigare i veckan dog den ryske nationalisten Maxim Martsinkevich i vad som påstås vara ett självmord.

Maxim ”Tesak” Martsinkevich.

Den ryske nationalisten Maxim Martsinkevich, känd som ”Tesak” vilket betyder ”köttyxa” på ryska, dog den 16 september 2020 i Matrosskaya Tishina, ett fängelse i Moskva där han avtjänade ett tioårigt fängelsestraff.

Medier och myndigheter uppgav att Martsinkevich tagit självmord, men många nationalister misstänker att han mördades.

— Jag tror inte att det var självmord. Martsinkevich var inte en sådan person, ska hans advokat Alexey Mikhailchik ha sagt enligt Meduza som rapporterat om fallet.

Även Martsinkevichs bror misstänker att det var ett mord då Tesak upprepade gånger sagt att andra inte ska tro att det är självmord om han hittas död. Han skrev också på VK inför ett annat fängelsestraff att ”om jag skär upp mina handleder eller hänger mig själv under en transport – då betyder det att de hjälpte mig”.

En känd dokumentär som Tesak medverkar i.

Martsinkevich har sedan 2007 dömts till fängelse vid fyra tillfällen. Han bildade 2005 ”Format 18”, en grupp som blev känd då de på internet spred filmer som visade hur de attackerade rasfrämlingar. I vissa fall ska filmerna ha skildrat regelrätta avrättningar, men det är oklart om dessa är autentiska eller spelade. En av de mer uppmärksammade avrättningsfilmerna ska i media ha avslöjats vara en iscensatt fiktiv avrättning samtidigt som Wikipedia hävdar att federala åklagare gjort uttalanden som ”indikerar” att en del avrättningar kan ha varit verkliga.

2007 och 2009 dömdes Martsinkevich för att ha ”uppmuntrat etniskt eller rasligt hat”, men de två domarna slogs ihop till ett fängelsestraff och blev relativt milt då Martsinkevich uppvisade gott beteende i fängelse.

Nyhetsinslag om Tesaks filmer där pedofiler förnedras.

Efter att Martsinkevich avtjänat sitt straff kom han ut 2010 och bildade ”Occupy Pedophilia” som också filmade våldsamma konfrontationer, men nu med pedofiler som försökte stämma träff med minderåriga personer. Detta verkar ryska myndigheter under en tid ha accepterat samtidigt som homolobbyister i västvärlden beklagade sig över att man i Ryssland anser att pedofiler och homosexuella är i stort sett en och samma sak, varför pedofiljakten kritiserades för att innefatta förföljes av homosexuella. Martsinkevich blev under den här perioden till och med en del av den ryska offentligheten och fick medverka i TV-debatter.

Exempel på en lyckad pedofiljakt.

2013 åtalades Martsinkevich dock igen och det var inte för pedofiljakten utan för att han uttryckt sig ”rasistiskt” på Youtube. Occupy Pedophilia-filmerna utreddes samtidigt utan att bli en del av åtalet och Martsinkevich menar att myndigheterna vände sig emot honom efter att han avslöjat en högt uppsatt politiker som homosexuell pedofil. Det var också 2014, inför att han skulle avtjäna detta straff, som Martsinkevich skrev på VK att han inte tänkte ta livet av sig i fängelse utan skulle ha fått ”hjälp” av andra om han dog.

Efter nästan tre år i fängelse åtalades Martsinkevich igen 2015, nu för att ha varit inblandad i attacker mot knarkförsäljare. Då en av attackerna resulterade i ett dödsfall fick Martsinkevich och andra inblandade personer över tio års fängelse. Martsinkevich hade överklagat domen men hade också börjat avtjäna detta straff då han dog 36 år gammal.

Det sägs att dödsfallet utreds varför Nordfront kan få anledning att återkomma till händelsen om nya uppgifter om Tesaks död kommer fram.


  • Publicerad:
    2020-09-20 17:10