RYSSLAND. Det ryska hockeylaget HC Izhstal har ett nytt kreativt sätt att belöna spelare med. Efter varje match utses ”matchens spelare” som i belöning får en Kalasjnikov.

HC Izhstals målvakt Saveliy Konov belönas med en Kalasjnikov efter att ha lett laget till en 3-2 seger mot Tsjelmet Tsjelabinsk.

Enligt en amerikansk tradition delas inom ishockey en vandringspokal ut till ”matchens spelare”. I NHL-laget Chicago Blackhawks får man ett boxarbälte, i Pittsburgh Penguins en spade och i Dallas Cowboys en cowboyhatt.

Traditionen har spridit sig även utanför NHL och i Djurgården belönades tidigare matchens spelare med en byggarbetarhjälm, något som på senare tid dock bytts ut mot ett Gudfaderninspirerat hästhuvud.

Den ryska WHL-klubben HC Izhstal torde dock anses som den mest kreativa av hockeylag. Där har man nämligen infört en tradition med att belöna matchens spelare med en alldeles egen Kalasjnikov, eller Ak-47 som den egentligen heter.

Den gamla klassiska sovjetiska automatkarbinen utvecklades i just staden Izhevsk av vapenkonstruktören Michail Kalasjnikov och är därför nu hockeylagets egen maskot, enligt tränaren Ramil Sajfulin.

— Det är en ny tradition vi har i klubben. Den här AK-47:an ska skickas vidare till den bäste spelaren efter varje match och vara vår speciella maskot som ska ge oss styrka, säger han.

Tidigare i veckan blev HC Izhstals målvakt Saveliy Konov förste man att få ta hem maskoten, som delades ut av tränare Sajfulin.

Källor:
”Vår nya maskot – ska ge oss styrka”
VHL team get creative – award their best player with a gun


  • Publicerad:
    2019-09-13 13:30