UTRIKES Ryssland fick användning av sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd när USA tillsammans med flera andra stater ville fördöma den ryska invasionen av Ukraina.

I fredags diskuterades kriget mellan Ryssland och Ukraina i FN:s säkerhetsråd. USA hade skrivit ett utkast på en resolution som fördömde Rysslands invasion av grannlandet Ukraina. Kina, Indien och Förenade Arabemiraten lade ner sina röster medan alla andra länder utom Ryssland röstade för fördömandet av Ryssland.

Då Ryssland är ett av fem permanenta medlemsländer som har vetorätt i Säkerhetsrådet och använde den rätten gick förslaget ändå inte igenom.

Vasily Nebenzya, Rysslands representant i FN:s säkerhetsråd.

— Ert föreslagna uttalande är inget annat än ännu ett brutalt och inhumant drag på det här Ukrainska schackbrädet, sa Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia som också tackade de som inte stödde det anti-ryska förslaget.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield i sin tur sa att Ryssland på ett oansvarigt sätt ”missbrukar sin makt för att attackera sin granne och subvertera FN och vårt internationella system”.

— Jag är inte förvånad att Ryssland röstade emot. Ryssland är angeläget om att fortsätta med sitt Nazist-liknande agerande, sa Ukrainas representant Sergiy Kyslytsya.

Den föreslagna resolutionen krävde att Ryssland ”omedelbart, fullständigt och villkorslöst drar tillbaka alla sina militära styrkor från Ukrainas internationellt erkända gränser”. Utkastet krävde också att Rysslands erkännande av de pro-ryska utbrytarrepublikerna dras tillbaka.

Förutom USA röstade Frankrike, Storbritannien, Irland, Kenya, Mexiko, Norge, Albanien, Brasilien, Gabon och Ghana för det amerikanska förslaget att fördöma den ryska invasionen.