RYSSLAND. Ryssland planerar att kraftigt utöka sin marina verksamhet i världen. En ny flottbas i Sudan blir det logistiska centret för Rysslands utökade krigsapparat.

Fregatten ”Amiral Makarov” i Syrien under ett firande av ryska flottans dag i Tartus. Foto: Ryska försvarsministeriet.

På måndagen beordrade president Vladimir Putin Rysslands försvarsministerium att ingå ett avtal med Sudan om att inrätta en marin anläggning i det afrikanska landet.

Det var i förra veckan som premiärminister Michail Mishustin lade fram ett förslag till Putin om att inrätta ett marint logistikcenter i Sudan, som ska kunna ge underhåll till ryska krigsfartyg utplacerade i regionen.

Enligt dokumentet kommer staden Khartoum att bevilja en bit av sitt territorium för byggandet av den ryska basen. Anläggningen kommer att rymma upp till 300 personer och fyra fartyg, inklusive kärnkraftsdrivna fartyg.

Dessutom kommer Ryssland att kunna använda Sudans hamnar och flygplatser för att transportera vapen, ammunition och all utrustning som krävs för att driva basen och ”hålla krigsfartyg insatsklara.” Enligt avtalet kommer värdlandet inte att uppbära några vägtullar eller avgifter av något slag.


  • Publicerad:
    2020-11-18 12:00