EKONOMI Den ryska centralbanken har tagit fram förslag om att helt förbjuda kryptovalutor. Enligt centralbanken är valutorna för riskfyllda.

Den ryska kryptovalutamarknaden är tredje störst i världen, efter den amerikanska och kazakiska. Numera cirkulerar omkring 5 miljarder dollar i kryptovalutor årligen i landet.

Enligt Rysslands centralbank är den relativt nya formen av valuta en allvarlig säkerhetsrisk för den ryska finansmarknaden.

I ett uttalande skriver man: ”den ryska rubelns status, som inte är en reservvaluta, tillåter inte Ryssland att använda ett mjukt tillvägagångssätt eller ignorera de växande riskerna”.

Nu föreslår centralbanken att allt framställande, försäljning och cirkulation av kryptovalutor ska förbjudas och kriminaliseras.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB varnar också för att kryptovalutor används för att finansiera medier och politiska organisationer som bedöms vara utländska agenter, med finansiering från utländska intressen.

FSB pekade också på kryptovalutornas miljöpåverkan, då marknaden kräver enorma mängder ström. Statistik från 2021 visade att framställan av Bitcoin världen över krävde lika mycket energi som hela Finland samma år.

Utöver Ryssland har nio länder helt förbjudit kryptovalutor, och 42 länder har infört hårda restriktioner för dess användande.