UKRAINAKONFLIKTEN Ryssland tillkännagav på torsdagen att om USA förser Kiev med missiler som har längre räckvidd än de som landet nu förfogar över – får detta agerande ödesdigra konsekvenser.

Under en utfrågning rörande amerikansk inblandning i Ukrainakonflikten underströk det ryska utrikesministeriets informationsansvariga Maria Zacharova att Ryssland ”förbehåller sig rätten att försvara sitt territorium”. Washington har öppet försett Ukraina med avancerade GMLRS-raketer, som sedan avfyrats med – det likaledes amerikanska – missilsystemet HIMARS. En kombination som ger träffar på mål upp till 80 km bort.

— Om Washington bestämmer sig för att leverera missiler med längre räckvidd [än så] till Kiev, då kommer de att korsa en röd linje och bli en direkt part i konflikten, sa Zacharova.

Missilsystemet HIMARS kan även användas för att avfyra taktiska så kallade ATACMS-missiler, som kan ha en räckvidd på upp till 300 km. Från ukrainskt håll har direkta krav på leverans av dessa pjäser framförts till USA. En hög ukrainsk tjänsteman underlät den 19 augusti att besvara en journalists fråga rörande huruvida eller ej Kiev redan nu har tillgång till sådana missiler. Det har heller aldrig presenterats någon fullständig offentlig förklaring till en attack den 9 augusti mot en rysk flygbas vid Saky – belägen cirka 200 km från närmaste ukrainskt kontrollerade territorium.

Ambassadören om ”det amerikanska skrytet"

Dagen innan Zacharovas aktuella uttalande kommenterade den ryske ambassadören i Washington Anatolij Antonov i en intervju för RIA Novosti vad han finner vara amerikanskt skryt över de egna insatserna i den pågående ukrainska militära offensiven i Charkov-regionen:

— Det är anledning till djup oro att den amerikanska regeringen öppet skryter över att Ukrainas framgångar på slagfältet uppnåtts med Pentagons direkta inblandning … Mot denna bakgrund låter Washingtons uttalanden att USA inte är en part i konflikten absolut löjliga och ogrundade”, sa Antonov och tillade:

— Fakta och intervjuer av tidigare och nuvarande politiker och generaler säger något annat … Videor som för närvarande visas på västerländska kanaler visar tydligt att soldater och officerare som talar flytande engelska, många med uttalade brittiska och amerikanska accenter, kämpar mot oss.

Dumpningsplats för gamla vapen – och testområde för nya

USA har enligt Antonov gjort allt för att ”förvandla Ukraina till en dumpningsplats för amerikanska föråldrade vapen” – men också till ett ”ett testområde för ny NATO-utrustning”. Enligt Pentagons egen utsago har USA försett Ukraina med ”mer än 17,2 miljarder dollar i säkerhetshjälp” sedan 2014 – och ytterligare 14,5 miljarder dollar sedan februari i år.

När det kommer till de ovan nämnda av Ukraina begärda ATACMS-missilerna kommenterar Antonov att ”ett sådant scenario skulle innebära direkt inblandning av USA i en militär konfrontation med Ryssland.” Rysslands grundläggande uppdrag i Ukrainakonflikten är enligt Antonov ”att lägga grunden för en multipolär världsordning och skicka den amerikanska regelbaserade världsordningen till historiens soptunna”.